• 瀏覽: 2,103
  • 回覆: 14
元朗朗屏中電電纜橋6月發生大火,導致三區大停電。中電調查報告指火警起因可能朂有螢光燈起火,火種跌到下方的通訊電纜,再蔓延至旁邊的通訊...

100 蚊真係太少,不如住宅用戶 10000, 商戶 100000 ..........咁受停電影響嘅大家,應該滿意啦

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2367652/即時-港聞-大停電-劉國勳指中電低估安全風險應吸取教訓-批100元心意券未足以補償居民

一百蚊要就要,唔要就算,有本事就唔好用!cut 電錶喇!再嘈加電費丫嗱!

引用:
原帖由 小魔女收嘢喇 於 2022-8-27 12:30 發表
一百又真係太少。
比一萬蚊?
開支都係用戶比的錢

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-8-27 12:23 發表
元朗朗屏中電電纜橋6月發生大火,導致三區大停電。中電調查報告指火警起因可能朂有螢光燈起火,火種跌到下方的通訊電纜,再蔓延至旁邊的通訊...

...
全港停電才能叫大停電,那衹是局部停電。

100蚊意思下啫
唔係真係當賠償金下話!?
咁雪櫃有山珍海味,洗唔洗拍照列清單去問中電claim?
以後邊個仲敢賣電?
大家都知極端天氣將會頻繁,一個唔好彩,熱到40度以上,山火又成,燒到唔知邊忽供電設施
一堆人又無咗貴價食材,醫藥品等,中電咪賠死?

停電已經慳左一大筆,仲要賠償?

引用:
原帖由 小魔女收嘢喇 於 2022-8-27 12:30 發表
一百又真係太少。
就算比一千蚊,高尚港人都係嫌少

死肥鬼杭他人之慨,自己攞一年人工出嚟分,正屎忽鬼。

呢個立法會議員又係廢中之廢

根本係意外, 無需要什麼補償!

引用:
原帖由 一眼關七 於 2022-8-27 15:30 發表
停電已經慳左一大筆,仲要賠償?
有果句講果句,人地做生意真係喊都無謂,果日損失一定唔少,但意外既野中電都唔想,大家和氣生財,何必嘈呢 😷

電力公司唔會因停電引至損失賠償!
以前係電訊公司做,有D客話壞電話引至唔見左百萬生意,要賠返百萬!客戶處一句話你以前用電話賺幾千萬生意,幾時俾返我哋!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-27 17:17 發表
電力公司唔會因停電引至損失賠償!
以前係電訊公司做,有D客話壞電話引至唔見左百萬生意,要賠返百萬!客戶處一句話你以前用電話賺幾千萬生意,幾時俾返我哋!
懟得好

而家啲議員係咁上下,只係好過瞓左覺姐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]