• 瀏覽: 11,440
  • 回覆: 75
+9
本港第5波疫情在過去兩周急升,由4,000多宗急增至8,000多宗。醫務衞生局局長盧寵茂今日(26日)表示,由於疫情嚴峻,醫院負荷逐增,故將推出新一輪的防疫措施,包括自下周日(28日)起進入宴會場所,須與進入酒吧一樣,出示24小時內快測無染疫證明,而表列處所的員工亦須每3日快測。

防疫措施隨時又再loop過
陸續有黎

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220826/bkn-20220826163021319-0826_00822_001.html

好心快D封城啦。

結果每枱坐七人, 一樣爆到陷家拎

整色整水,避重就輕

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-26 18:51 發表
呀茂整餅,整色整水,避重就輕
佢的所謂防疫, 又係完全麻煩的小市民, 但係就完全唔敢去揩的商家佬。

甚麼叫 "8人以上宴會", 8人以上飲茶 食飯 自助餐 算不算

引用:
原帖由 cykwok 於 2022-8-26 18:56 發表
甚麼叫 "8人以上宴會", 8人以上飲茶 食飯 自助餐 算不算
應該算

盧表示,「宴會」定義即是8人以上可同坐一桌的顧客,超過2枱在同一餐飲場所,在有共同目的下一同於餐飲處所用膳,如有12名顧客分兩枱用膳,亦會被視為「宴會」

宴會一早知晒日子唔係即慶咁去點解唔係做核酸

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-8-26 18:58 發表

應該算

盧表示,「宴會」定義即是8人以上可同坐一桌的顧客,超過2枱在同一餐飲場所,在有共同目的下一同於餐飲處所用膳,如有12名顧客分兩枱用膳,亦會被視為「宴會」
入去食店 , 目的就係食飯 , 冇人會入去打算 " all 屎 " 甘 cls 呀 .. 

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-8-26 18:58 發表

應該算

"共同目的" 食店內不管認不認識, 目的都是為吃, 認不認識有什麼分別.

引用:
原帖由 fm701 於 2022-8-26 18:50 發表
好心快D封城啦。
應該唔會玩咁大

又有新措施,保持新鮮感,抗疫不疲勞

小商戶想唔汁都難
搞慘左澳門即飛~
8月做淡輸死您

8人以上宴會就要check,普通飯局就唔駛,有時高官嘅諗法好奇怪,所以我都係做唔度高官

每日一萬宗, 超哥下星期仲要上大陸傾通關? 😏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]