• 瀏覽: 12,327
  • 回覆: 15
.
首先 , "西港" 既犯罪組織 , 係因為中國既海上絲路 , "西港" 作為柬埔寨特區而興起 , 犯罪組織從而逐利而至 ... 但大家首先要明白 , 犯罪份子本來就同普通人一樣 , 係逐利而來 , 如果因為中國令你有發展經濟既機會 , 而引來犯罪份子 , 就係中國唔岩 ... 咁咁我唯有足你一世貧窮 , 咁咪可以安貧樂道羅 ... ^.^"
.
第二 ... 就係 "勸返運動" , 其實就即中國對第一波 , 對係東南亞從事詐騙既國民 , 既一次 "勸良運動" , 比佢地一個回國改過自身既機會 , 如果唔係既話 , 之後一旦查明 , 就會作出充公國內資產 , 甚至吊銷國民身份等懲罰 ... 咁亦真係因為咁切斷左好大部份既犯法行為 !!! E+呃台灣人  香港人過去 , 其實就係犯罪份子 , 為左彌補流失既中國同胞既替代計劃 ... 但如果你UP得出 : "最衰係中國政府 , 勸國民善良既錯" , 咁我真係無野好講 ... ^.^"
.

網上抄定係科普?
同一帶一路有咩關係,學咗台灣佬講?
你嘅科普我就見唔到。
首先就算無西港之前都有東南亞詐騙、有部分台灣騙徒被捕後解回台灣都係輕判。造成今日騙徒嘅猖獗。
你點解釋?係你無留意新聞。
中國在更早之前已經有勸返及對非法離境人士注銷護照相應行動。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-26 08:27 發表
網上抄定係科普?
你嘅科普我就見唔到。
首先就算無西港之前都有東南亞詐騙、有部分台灣騙徒被捕後解回台灣都係輕判。造成今日騙徒嘅猖獗。
係咁的 ... 首先 , 你要知道任何一個急速發展既現代城市 ,
其實無咩可能無黑社會 , 好似香港70-80年代 ,
如果你有睇開西片 , 李安納度有套電影叫<紐約風雲> ,
就係講紐約早期愛爾蘭裔黑幫 ... 日本既山口組 ,
其實都同戰後重建密不可分 !!!

回到本主題 , 詐騙案既多數參與者 , 必需係中國人
(包括香港  台灣)因為佢地呃既對象 , 就係中國人丫麻 !!!
係東南亞行騙 , 就係為避開中港台既政府 ...

簡單 D講 , 邏輯好簡單 , 越先進  政府控制力越好既國家 ,
其實就越不利於詐騙犯 ...
包括柬埔寨  緬甸呢 D國家 , 其實對詐騙犯更有利 ,
但問題係 , 呢 D國家早期比較封閉 , 佢地自己都未必入到 ,
所以 "西港" 出現 D人就湧到去 !!!

最後 , 我同意 M兄你所講咁 , 係 "西港" 之前己經有詐騙犯
唯一唔同既係 , "西港" 對佢地更有利 ,
所以佢地湧左過去 ...
小弟所講既 , 亦僅僅只係 "西港事件" 既因由 ,
可能TOPIC範圍太大 , 令 M兄以為我真係講晒詐騙集團點解出現
^.^"

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-8-26 13:37 發表

係咁的 ... 首先 , 你要知道任何一個急速發展既現代城市 ,
其實無咩可能無黑社會 , 好似香港70-80年代 ,
如果你有睇開西片 , 李安納度有套電影叫<紐約風雲> ,
就係講紐約早期愛爾蘭裔黑幫 ... 日本既山口組 ,
其實都同戰後重建密不可分 !!!

回到本主題 , 詐騙案既多數參與者 , 必需係中國人
(包括香港  台灣)因為佢地呃既對象 , 就係中國人丫麻 ...
星加坡有沒有黑社會?
美國有冇黑社會?
同一帶一路有啲咩關係?
柬埔寨淨係得華人被控制從事詐騙?你無睇新聞?
你可以話柬埔寨政黑勾結甚至有軍方參與、連當地官方都束手無策。
咁同一帶一路有啲咩關係?

首先搞清楚詐騙不是什麼地方有利,而係因為爆咗泰、緬、柬埔寨。
呢啲地方都係依賴旅遊業、新冠後經濟基本係斷晒。
柬埔寨詐騙之前大多都係靠網絡賭博,色情行業。
其實更早之前亦係澳洲拉過一批從事詐騙嘅台灣人。
呢班台灣人被捕後送返台灣判刑很輕、刑後繼續四處流竄再從事詐騙。
當然中國做大莊係最大嘅一羣。

開一帖討論先要客觀,唔好乜嘢問題郁啲就連上大陸。
一帶一路係建設有冇回報都仲未知。
中國投資亦唔係方便當地搞詐騙呀!

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-26 08:27 發表
網上抄定係科普?
你嘅科普我就見唔到。
如果我做詐騙集團成員負責呃人到東南亞,我都會用一帶一路做藉口,說商機無限急需外來人才,高薪僱用來管理本地員工,聽落先有說服力。
台灣咀上拿一帶一路說事,心中何嘗不是已承認帶路盤活了發展中國家?

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-8-26 08:00 發表
.
首先 , "西港" 既犯罪組織 , 係因為中國既海上絲路 , "西港" 作為柬埔寨特區而興起 , 犯罪組織從而逐利而至 ... 但大家首先要明白 , 犯罪份子本來就同普通人一樣 , 係逐利而來 , 如果因為中國令你有發展經濟既機會 , 而引來犯罪份子 , 就係中國唔岩 ... 咁咁我唯有足你一世貧窮 , 咁咪可以安貧樂道羅 ... ^.^"
.
第二 ... 就係 "勸返運動" , 其實 ...
呃邊個,全部去打工做騙子,無能力就認。多勞多得,住食自理,無合同你去邊度打工?就等于美國的政棍去台灣蔡英文政府無比錢,邊個去啦!岸鳩仔。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-26 13:58 發表
首先搞清楚詐騙不是什麼地方有利,而係因為爆咗泰、緬、柬埔寨。
呢啲地方都係依賴旅遊業、新冠後經濟基本係斷晒。
柬埔寨詐騙之前大多都係靠網絡賭博,色情行業。
其實更早之前亦係澳洲拉過一批從事詐騙嘅台灣人。
呢班台灣人被捕後送返台灣判刑很輕、刑後繼續四處流竄再從事詐騙。
當然中國做大莊係最大嘅一羣。

開一帖討論先要客觀,唔好乜嘢問題郁啲就連上大陸。
一帶一路係建設有冇回報都仲未知。
中國投資亦唔係方 ...
呀 ... 是咁的 , M 兄我唔係想話駁你 , 但係 ...

"緬甸、柬埔寨呢 D地方都係依賴旅遊業、新冠後經濟基本係斷晒。"
ARE YOU SURE???!!! ^.^"

其實我都希望 M 兄唔好太敏感 , 我只係想講點解會係係 "西港" ...
前面都講左 , 之前詐騙情況都係有 , 但點解 E+會係 "西港" ,
我只係想講呢樣野姐 ... ^.^"

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-8-27 07:59 發表

呀 ... 是咁的 , M 兄我唔係想話駁你 , 但係 ...

"緬甸、柬埔寨呢 D地方都係依賴旅遊業、新冠後經濟基本係斷晒。"
ARE YOU SURE???!!! ^.^"

其實我都希望 M 兄唔好太敏感 , 我只係想講點解會係係 "西港" ...
前面都講左 , 之前詐騙情況都係有 , 但點解 E+會係 "西港" ,
我只係想講呢樣野姐 ... ^.^" ...
詐騙不止是西港。
就攞香港嚟講、死肥仔都可以呃蝦條。
香港幾多傳銷公司?健身會籍美容套餐、倫敦金?
西港之所以出名就係因為扣身分證、打人同勒索。

亦同台灣佬講嘅一帶一路無咩關係。

不如討論下點解咁多人傻到會信柬埔寨會出高薪厚職嚟吸引人去?
就連台灣被大陸救嗰隻雞明知去嗰邊都係陪老細都話要過去做。
擺到明呢班人上機之前都知道自己去柬埔寨做啲乜。
地點唔重要,係呢班人嘅心一早係想呃人搵快錢。

想信柬埔寨有軍方包庇呢啲園區先做成咁出名。
有乜嘢好過有地方軍包庇?連政府都管唔到?
所以咪出現咗你講嘅西港囉!

同索馬里海盜咁出名都係同一道理、唔通佢哋又係一帶一路嘅產物?

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-27 08:25 發表

詐騙不止是西港。

地點唔重要,係呢班人嘅心一早係想呃人搵快錢。 ...
嗯 ... 索里馬海盜同一帶一路無關 , 但同西方主導既貿易線有關
^.^"

印度洋 > 阿丁灣 > 紅海 > 蘇彝士運河 > 地中海

引用:
原帖由 雨點子 於 2022-8-26 21:02 發表

呃邊個,全部去打工做騙子,無能力就認。多勞多得,住食自理,無合同你去邊度打工?就等于美國的政棍去台灣蔡英文政府無比錢,邊個去啦!岸鳩仔。
其實我細佬都遇過類似既騙局 , 我都提醒過佢 ,
但佢死都要去 ^.^" 不過好在我提醒過佢 , 所以佢識證件/卡跟身
同埋死都唔肯去開戶口(騙子們想夾佢去開) ...

最後安全返到來 ^.^"

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-27 08:25 發表

詐騙不止是西港。

地點唔重要,係呢班人嘅心一早係想呃人搵快錢。 ...
呢個我同意 ...
與其話柬埔寨  緬甸因為疫情 , 少左旅客要行騙 , 咁倒不如話 ,
係受騙方因為疫情既經濟壓力 , 想搵快錢 ...

不過 , 小弟想講埋第三個可能性 ...
班人就係想去做騙子 !!! 我又係拎返#11我細佬單野做例子 ...

其實一定某程度上 , 我覺得我細佬遇到既唔係行騙 ,
而係帶有脅迫成份既利誘 ... 因為根劇佢自己講返 , D人係講埋
晉升同抽佣方式 , 基本上就係一個層壓式騙局 ,
你越呃到多人入會 , 你晉升就會快 , 人工就會高 ...

我覺得有部份人 , 係有呢方面既認知 ... 只係去度後 "不似預期"
^.^"

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-8-26 17:04 發表

如果我做詐騙集團成員負責呃人到東南亞,我都會用一帶一路做藉口,說商機無限急需外來人才,高薪僱用來管理本地員工,聽落先有說服力。
台灣咀上拿一帶一路說事,心中何嘗不是已承認帶路盤活了發展中國家?
明白 ... 但我覺得可能就部份係知去呃人 , 係唔知自己都比人呃
(以為自己可以靠呃人高薪厚職 ^.^" )

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-8-28 13:23 發表

明白 ... 但我覺得可能就部份係知去呃人 , 係唔知自己都比人呃
(以為自己可以靠呃人高薪厚職 ^.^" )
呢D真係人心夾肚皮,話唔埋。。。
就好似D層壓式推銷咁,你估裡面D人真係唔知係騙局咩?
佢地根本只係唔理,自己就得賺就得!

引用:
原帖由 達荷美女人 於 2022-8-28 18:36 發表

呢D真係人心夾肚皮,話唔埋。。。
就好似D層壓式推銷咁,你估裡面D人真係唔知係騙局咩?
佢地根本只係唔理,自己就得賺就得!
你講得岩。。。之前,都好多華人係東南人行騙既新聞,佢地有部份人知都唔出奇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]