• 瀏覽: 9,885
  • 回覆: 79
調查小組MIRROR演唱會事故昨(24日)披露調查進展,小組成員、香港工程師學會專家司徒家成今(25日)先後接受港台同商台節目訪問,再透露部分細節,指肇事鋼纜承受力量為約為1100公斤,比同類鋼纜承重力1400公斤少,足夠應付涉事屏幕的重量,但屏幕實際重量約為500公斤,而非主辦單位報稱的500磅。

至於穩定鋼索的護繩裝置安裝不當磨損鋼索,司徒家成表示,裝置距鋼索太近,產生的壓力導致鋼索變形。有質疑指肇事屏幕移動方式或加劇磨損,司徒家成表示,屏幕每次上下移動的高度均不同,會加重負荷,磨損鋼纜,若轉動角度固定則影響不大,他同時認爲,事故舞台用兩條鋼纜懸掛屏幕屬合理設計。

他再次表示,無法簡單下結論是「人爲失誤」,下階段的調查方向主要涉檢視懸掛巨屏的吊環螺絲,該螺絲爲「剪切(shear)斷裂」,需做剪力測試和拉力測試,但現時螺絲作爲證物之一,由警方保管。



咁樣寫錯,500KG 變500磅,點都係人為疏忽啦

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220825/s00001/1661401452732/mirror演唱會事故-司徒家成指屏幕重量單位500公斤變500磅-將測試吊環螺絲



偷工減料啦

李生俾多D製作費,唔好食水咁深。就唔會出事



機電工程處簽名批,都有問題,真係望下就簽


班人妖真係巴屎閉, 日日咁多意外但係佢地就要日提夜提


[隱藏]
低級錯誤。

咁樣出糧出少個零得唔得?



500公斤 = 1,102磅

咁都攪得錯?



引用:
原帖由 sam0010 於 2022-8-25 19:22 發表
班人妖真係巴屎閉, 日日咁多意外但係佢地就要日提夜提
廣告抽起晒啦. 唔知要賠幾多錢俾廣告商



作為工程公司, 連重量單位都可以搞錯, 想唔出意外都難了...


即係邊個要將個 MONITOR升高升低要孭鑊


[隱藏]
無啦啦將屏幕升升降直接增加鋼纜磨損,根本係人為意外!


都是英國人留下的禍害,回歸後立刻強制使用國際單位,廢除殖民地單位,大家多麼方使,防止了意外,也防止了奸商利用搵消費者笨。


引用:
原帖由 gakoduck 於 2022-8-25 19:24 發表
500公斤 = 1,102磅

咁都攪得錯?
呢D工程公司



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
無良,有甚麽做不出


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]