• 瀏覽: 3,719
  • 回覆: 17
梁子超指BA.5有生存優勢 料下周確診個案或過萬宗

梁子超料個案增加會持續一段時間,料9月初仍會飆升。資料圖片

本地新冠肺炎疫情持續,昨日確診個案破7千。呼吸系統專科醫生梁子超表示,如果疫情升勢持續,預計下周確診個案有機會過萬宗,加上上升速度無下降趨勢,相信個案增加會持續一段時間,料9月初仍會飆升。

梁子超在電台節目表示,本港的新冠病毒確診個案在過去兩周愈升愈快,今周較上周增加35%,Omicron BA.5病毒株上升速度快,每周升逾倍。他又指BA.5有生存優勢,無論對已接種疫苗或已感染人士都有強的免疫逃逸,他解釋指,如果Omicron BA.5對以往確診者的再感染機會仍然低,相信今波疫情的確診個案就不會太多。

另外,梁子超指目前海外回港人士對疫情影響不大,他們檢疫期有3日,不會令回流或外出人士急增。但他指,全面放寬將會增加人流,回港後的跨家庭之間活動亦會增加,確診個案會大增,令醫療系統增壓力,認為要在疫情高峰期過後,醫療系統無問題,才考慮再放寬外防輸入。

👉🏽 大家又要準備在家工作了!唉!😵

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... -5有生存優勢-料下周確診個案或過萬宗

打風迫放工 打完迫翻工 唔開升就點解釋 買升實中

收皮啦

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2022-8-25 13:11 發表
梁子超指BA.5有生存優勢 料下周確診個案或過萬宗

梁子超料個案增加會持續一段時間,料9月初仍會飆升。資料圖片

本地新冠肺炎疫情持續,昨日確診 ...
夏天根本係緩沖期,認為依家係疫情高峰嘅係傻仔,唔係專家

又係果啲醫棍,早一年前袁大砲教授香港肺炎至少死二十萬人,唔嚇死你唔罷休。

BA5會更嚴重吖嘛 
教育署會宣佈停課嗎
唔係搵小朋友健康薄呀
政府有冇宣佈w.f.h

你都有份谷針個喎,你而家又出嚟或者病毒對疫苗嘅免疫逃逸好勁?
我呢啲唔撚係讀醫,純粹叫做有少少科學頭腦都估到啦,你人人打咗針但係隻病毒係咁傳,咪傳嚟傳去咪係咁變種,最後變咗隻防唔到嘅出嚟囉。
你哋唔係估唔到啊?

收緊社交距離唔夠,全面恢復走回頭路啦!

如果Omicron BA.5對以往確診者的再感染機會仍然低,相信今波疫情的確診個案就不會太多。

好難相信呢句說話會出自一個政府專家或者醫生嘅口,外國一撚早講咗中撚咗BA.2,下個月就可以中BA.5。

呢啲仆街連而家外國醫學界研究緊乜都唔知道,一味淨係識參考人哋政府政策,人哋政府有好撚多政治考慮你睇咁多做乜?仲話做專家?

最近袁教授似乎又失蹤?

成日預期中
又要內地幫手啦磚家

其實香港哩班專家有無料到? 一筐爛蘋果里選無咁爛的?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-26 10:32 發表
如果Omicron BA.5對以往確診者的再感染機會仍然低,相信今波疫情的確診個案就不會太多。

好難相信呢句說話會出自一個政府專家或者醫生嘅口,外國一撚早講咗中撚咗BA.2,下個月就可以中BA.5。

呢啲仆街連而家外國醫學界研究緊乜都唔知道,一味淨係識參考人哋政府政策,人哋政府有好撚多政治考慮你睇咁多做乜?仲話做專家?
呢條仆街唔L死都冇用

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]