• 瀏覽: 48,700
  • 回覆: 321
  • 追帖: 1
+9
本港單日新冠肺炎確診數字再創近期新高,達7,800宗,當局認為目前升勢與變異病毒株Omicron BA.5有關,料單日個案將破萬,又透露社交距離措施不排除收緊。衛生防護中心傳染病處主任張竹君呼籲,市民短期內應「忍一忍」避免聚會,但明白市民有抗疫疲勞,若要參加就應做好防疫,「係咪我講咗唔參加你就唔參加呢?」

昨單日

本港單日新冠肺炎確診數字再創近期新高,達7,800宗,當局認為目前升勢與變異病毒株Omicron BA.5有關,料單日個案將破萬,又透露社交距離措施不排除收緊。衛生防護中心傳染病處主任張竹君呼籲,市民短期內應「忍一忍」避免聚會,但明白市民有抗疫疲勞,若要參加就應做好防疫,「係咪我講咗唔參加你就唔參加呢?」昨單日新增7,884宗確診,包括207宗輸入個案,重回第五波疫情3月下旬水平。衛生防護中心分析周日(21日)收集到的樣本,發現有40.8%屬懷疑BA.4或BA.5,懷疑BA.2.12.1個案僅佔8.7%。張竹君指,近日懷疑BA.5個案比例急增,不排除令最近確診數字上升,又估計按目前增幅或會增至單日過萬宗確診。她指出,政府擔心疫情升勢持續會影響醫療系統,故雖然不希望但也不排除會收緊社交距離措施。
張竹君呼籲,市民應保持警覺和避免參與高危活動、多人聚會等,若曾與確診者共膳或進行涉及不戴口罩的活動,便應自行留意身體狀況。她又稱,理解市民有抗疫疲勞,但都希望大家聚會的同時注意防疫,反問「係咪我講咗唔參加你就唔參加呢」。因應個案眾多,中心暫時不會再追蹤每宗個案,而是只聚焦醫療設施爆發、院舍和學校個案等,但強制檢測公告會維持。

6醫管局醫生赴婚宴後確診
醫管局出現員工婚宴群組,上周六(20日)有6名醫生赴宴後確診,包括4名廣華醫院婦產科醫生,以及瑪麗醫院婦產科醫生和瑪嘉烈醫院病理科醫生各一名。醫管局總行政經理李立業稱,諒解員工有個人生活和社交,提醒他們如無可避免參與宴會或飲宴,都要注意個人衛生和謹守社交距離。他續說,沒有病人被列作密切接觸者,醫療服務亦不受影響。
多5間學校有個別班級因多人確診,要暫停面授課一星期,另有15間安老和殘疾院舍有個案。張竹君稱難言有多少宗安老院舍爆發肯定由員工引起,但說很多長者都不會外出,病毒或會由在社區活動的員工帶進院舍。消息指,院舍員工下周三(31日)起,定期核酸檢測會由每周一次增至隔日一次。

多14患者亡 5料與新冠無關
醫管局公布多14宗死亡個案,10男4女死者年齡介乎45至97歲,有5人初步判斷死因與新冠病毒無關。東區醫院內科女病房出現群組,累計6名病人及4名員工確診。盧寵茂促公院病人配合 轉到私家醫院留醫

另外,全港13間私家醫院上月底撥出364張病床,接收由公立醫院轉介的確診和非新冠病人,累計接收437名病人。醫務衛生局昨指相關使用量未如預期(見表),局長盧寵茂呼籲公院病人和家屬積極配合,讓醫管局可騰出空間集中應對疫情,又促請私院加快接收流程和加強周末、假日收症安排等。

至前日下午5時,醫管局共有167名病人正在私家醫院留醫,包括22名確診者。李立業重申,擬轉介的病人必定已評估為情況合適,又稱轉院後只需繳付醫管局收費,希望他們可配合,「在相對舒適環境下接受治療。」

唔好又收啦,到到都放寬啦

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/ba.5或令確診增-籲市民-忍一忍-社交措施不排除收緊/335317

多謝比卡超

老美第一猛將:福奇 已離任
是全隊消失⋯⋯一般呢啲情況是追究的美奏

真係要停面授先掂

益下班教畜zoom半日播片扮教學都要

引用:
原帖由 discuss-5 於 2022-8-25 10:49 發表
多謝比卡超
喺咁既環境為香港市民迎難而上,衷心多謝

不過可以既話都係請林鄭返黎坐鎮領軍抗疫好

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-8-25 10:48 發表
本港單日新冠肺炎確診數字再創近期新高,達7,800宗,當局認為目前升勢與變異病毒株Omicron BA.5有關,料單日個案將破萬,又透露社交距離措施不排除收緊。衛生防護中心傳染病處主任張竹君呼籲,市民短期內應「忍一忍」避免聚會,但明白市民有抗疫疲勞,若要參加就應做好防疫,「係咪我講咗唔參加你就唔參加呢?」

昨單日

...
其實酒樓食肆,可以提供快測,畀嗰啲顧客測試。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-25 10:57 發表

喺咁既環境為香港市民迎難而上,衷心多謝

不過可以既話都係請林鄭返黎坐鎮領軍抗疫好
尼D叫無為而治, 以德化民,不施加刑罰,而能平治天下。

😱😱😱😱😱😱😱😱😱

新加坡已經可以唔洗戴口罩,
反而香港啲防疫措施隨時又再loop過,
又要勒緊褲頭過日子

防疫政策就係香港未來其他政策嘅縮影,
香港曾經食兩家茶禮,左右逢源,
而家兩面不是人,左一巴右一巴,前景暗淡。
大家要疊埋心水,考慮點樣轉變,另覓出路。

😱😱😱😱😱😱😱😱😱

其實呢家好多已經中過既人既心態係,再中都冇所謂

其實佢都講左有防疫疲勞
死左條心去防疫 

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-8-25 10:57 發表

好似話隻新嘢未測得出已可傳播。

多撚余 直接取消口罩令 疫情就會好快回落 等班冇打針既早D歸西

4,5千時都要,D人食飽野又唔帶返口罩先傾計睇手機睇報紙,除口罩在行人路跑步,食煙,淋病話港人會自律,DKLM啦

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-8-25 10:57 發表

係出面吾戴口罩要罰款,我現在食早餐吾洗戴,大把人同我唔帶罩享受餐廳裡面呢自由。

未來一定重要過過去.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]