• 瀏覽: 6,351
  • 回覆: 6
「普京智囊」杜金女兒遇刺:不管誰是真兇 對俄羅斯皆屬災難原文網址: 「普京智囊」杜金女兒遇刺:不管誰是真兇 對俄羅斯皆屬災難 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/806940

搞笑,一個人的離去就可以對一個國家成為災難。
那個人還是沒有官職的。

就算普京是公仔一樣,全聽杜金娜,都沒有這麼大作用啦。

一個人難道能運作整個國家?這說法都有人信?
就算一日有8760小時都唔夠用啦。
就算在古代,有孔明沒將領都不能統一中國啦。

01的分析就更廢話了,杜金娜既然不太重要,就不是主要保護對象。
佢講到杜金娜既死顯出俄羅斯有問題,你講死既係普京還有點合理,但現在死既係一個無官職既人。

死一個接近平民的人代表國家有問題?
日本前總統被刺又怎樣計算呢?
當年如日中天的美國總統甘迺迪呢?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-8-25 12:23 發表
那個人還是沒有官職的。

01的分析就更廢話了,杜金娜既然不太重要,就不是主要保護對象。
佢講到杜金娜既死顯出俄羅斯有問題,你講死既係普京還有點合理,但 ...
你搞錯哂重點,不是被殺有問題,而是涉嫌人士殺人後仲可以施施然離境(仲帶埋嗰女)。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-26 08:26 發表

你搞錯哂重點,不是被殺有問題,而是涉嫌人士殺人後仲可以施施然離境(仲帶埋嗰女)。
涉嫌人士殺人後仲可以施施然離境?
涉嫌人士都沒有被捕,又何來施施然離境?
應該叫普通出入境吧。

就算被捕了,保釋走佬又何其多呢?
香港犯暴動的已經有很多案例。

香港殺人犯沒即時被捕,要立即離境也沒有任何阻礙啦。
還是那一句囉,死一個平民而已,又不是普京,又怎會有特殊對待呢?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-8-26 09:47 發表

涉嫌人士殺人後仲可以施施然離境?
涉嫌人士都沒有被捕,又何來施施然離境?
應該叫普通出入境吧。

就算被捕了,保釋走佬又何其多呢?
香港犯暴動的已經有很多案例。

香港殺人犯沒即時被捕,要立即離境也沒有任何阻礙啦。
還是那一句囉,死一個平民而已,又不是普京,又怎會有特殊對待呢?
死者係一般平民嗎?
如果係一般平民又駛乜話係烏克蘭做?
情況就好似華為太子女咁,她都沒有官績,只係一般平民,每年都有唔少中國人係海外被捕,又唔見中國外交部咁緊張?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-26 13:51 發表

死者係一般平民嗎?
如果係一般平民又駛乜話係烏克蘭做?
情況就好似華為太子女咁,她都沒有官績,只係一般平民,每年都有唔少中國人係海外被捕,又唔見中國外交部咁緊張?
最多咪叫權貴。

華為太子女也就外交部叫了幾聲,又加兩個間諜換人而已,未死咪可以換囉,死左就無法啦。
你講到好似好大件事,實際上咪連香港暴動都不如,香港暴動都叫立左新法例。

一個權貴死亡,最多咪落案重視。
如果別國所為,咪再由外交部出幾句聲,俄羅斯都做左啦。

但你講到好似會戒嚴咁,唔會囉。
又唔係死總統,唔會改任何出國條件,又或者出動全國警察/軍隊囉。
疑犯出到國有幾奇?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-8-25 12:23 發表
那個人還是沒有官職的。

佢講到杜金娜既死顯出俄羅斯有問題,你講死既係普京還有點合理,但 ...
講得好,Who is fuxking care about this woman?

主題標籤 #俄羅斯
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]