• 瀏覽: 5,621
  • 回覆: 33
日本23日報告新增新冠死亡病例343例,創疫情暴發以來新高,當天報告新增新冠確診病例超過20萬例,多地新冠病床使用率居高不下。

據日本廣播協會電視台統計,日本23日報告新增確診病例208551例,累計確診17555386例;新增死亡病例343例,超過今年2月22日的322例,創疫情暴發以來新高,累計死亡37664例。
雖然日本輕症患者通常被要求居家隔離,但由於7月以來感染者激增,日本多地醫療資源緊張,不僅需要住院的新冠患者難以收治,有時甚至其他疾病患者的住院、手術也不得不推遲。據日本媒體報道,神戶市有孕婦感染但無法住院,不得不在家中分娩,東京都有約170名需要住院人工透析的感染者無法住院。

日本戰犯國防疫無能失敗, 每日美國肺炎確診及死亡數字不斷爆升, 日本戰犯國政府完全束手無策個個伸直躺平等歸西...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202208/23/AP6304f8c7e4b033218a5ecd2e.html

tvb仲叫人去日本旅行 即係叫人去送死

香港專家:infections = immunity
群體染疫=群體免疫
BA.5:碾壓一切疫苗抗體!

爆到咁勁,但日本仍全面開放旅客入境,日本經濟根本好唔掂
睇佢日圓跌到谷底了,健康與開飯只可2選1,結果選擇食飯開放遊客自由出入......
東京奧運蝕大本

跟得老美多係正常

照比例,日本死亡人數唔係好高啫,同佢老爹比只係得十分一,大把進步空間。

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-8-24 00:31 發表
日本23日報告新增新冠死亡病例343例,創疫情暴發以來新高,當天報告新增新冠確診病例超過20萬例,多地新冠病床使用率居高不下。

據日本廣播協會電視台統計,日本23日報告新增確診病例208551例,累計確診17555386例;新增死亡病例343例,超過今年2月22日的322例,創疫情暴發以來新高,累計死亡37664例。
雖然日本輕症患者通常被要求居家隔離,但由於7月以來感染者激增,日本多地醫療資 ...
與病毒共存...亡。

死咁多人仲解鬆旅遊條件..........好明顯同泰國一樣, 係經齊好唔惦, 寧願博一博單車變摩托

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-24 08:28 發表
死咁多人仲解鬆旅遊條件..........好明顯同泰國一樣, 係經齊好唔惦, 寧願博一博單車變摩托
最慘就係香港政府, 呢的國家傻, 政府就陪佢癲, 放寬3+4, 諗住討好的商家同旅行社, 谷旅遊, 點知人算不如天算, 日本爆疫煖到七彩, 東南亞就豬仔事件, 你政府點谷點幫的商家佬都冇用, 咁嘅環境, 邊個仲敢周圍去?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-8-24 08:45 發表

最慘就係香港政府, 呢的國家傻, 政府就陪佢癲, 放寬3+4, 諗住討好的商家同旅行社, 谷旅遊, 點知人算不如天算, 日本爆疫煖到七彩, 東南亞就豬仔事件, 你政府點谷點幫的商家佬都冇用, 咁嘅環境, 邊個仲敢周圍去?
其實我覺得最有條件放寬一係有治好COVID-19既特效藥, 一係有完全預防到既疫苗, 但現今2樣都無. 其他政府放寛係因為再唔放就死得, 唔係人, 係成個國家(既經濟).

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-24 08:50 發表

其實我覺得最有條件放寬一係有治好COVID-19既特效藥, 一係有完全預防到既疫苗, 但現今2樣都無. 其他政府放寛係因為再唔放就死得, 唔係人, 係成個國家(既經濟).
而家最慘香港放寬主要係要遷就的商家同埋要去旅行果班人, 講到經濟, 之前內地都話搞內循環, 預埋香港一齊玩, 其實香港有內地做後盾, 根本真係唔使驚, 不過, 香港成日話要同國際通關, 反而捨棄內地呢個大後盾, 而家重搞到日日六千幾確疹, 完全收唔到科。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-24 08:50 發表

我覺得醫管局可以嘗試買大陸製的新冠口服藥阿茲夫定及另外兩種新冠注射藥,看看其效果如何。

沙律一行人去拍旅遊特輯,結果冚家拍攝組中招,已經係去日本旅遊爭取自然產生抗體最仆佳示範

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-8-24 08:57 發表

而家最慘香港放寬主要係要遷就的商家同埋要去旅行果班人, 講到經濟, 之前內地都話搞內循環, 預埋香港一諂玩, 其實香港有內地做後盾, 根本真係唔使驚, 不過, 香港成日話要同國際通關, 反而捨棄內地呢個大後盾, 而家重搞到日日六千幾確疹, 完全收唔到科。
大陸如果不用香港搞全民強檢、全民禁足或全域靜態管理,而跟香港免隔離通關,我個人是歡迎的。當然,有份在機場參與毆打付國豪的港人就例外。

日本要經濟不要人命

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]