• 瀏覽: 50,144
  • 回覆: 330
+6
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-23 14:07 發表

價格平唔平得過俄羅斯??
坐船由美洲運去歐洲, 肯定貴好多, 仲要歐洲各國嘅成本大兜亂, 以往近俄羅斯嘅國家平D, 由加拿大入就近海嘅平D, 到時又出現利益矛盾, 同烏克蘭又唔係有親, 做乜要捱義氣捱得咁辛苦?

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-8-23 13:58 發表
杜魯多周一在蒙特利爾,會見訪問加拿大三日的德國總理朔爾茨,之後舉行記者會,杜魯多表示,加拿大會為全球能源供應作出貢獻,將探討是否有商業案例可依,將液化天然氣直接出口歐洲。
問過美國未?
早幾個月, 美國炸咗自己個天然氣出口港. 9月先開始初步供番氣.

第十一個冬天已經死晒了

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-23 14:18 發表

領導人on9 ,人民受罪
西人嘆慣……要有個嚴寒冬天才能喚醒班選民……

民主自由萬歲🎉🎊🍻

以為玩到俄佬,點知俄佬仲醒識得玩繼供,冬天冇天然氣睇吓班歐豬點死

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-8-23 14:01 發表
@hfceddie 
俾d評論意見出嚟,
公開討論,
不會 block你喎
你唔block佢, 佢block你呢, 佢block左你就睇唔到你發帖ga la

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-8-23 13:58 發表
杜魯多周一在蒙特利爾,會見訪問加拿大三日的德國總理朔爾茨,之後舉行記者會,杜魯多表示,加拿大會為全球能源供應作出貢獻,將探討是否有商業案例可依,將液化天然氣直接出口歐洲。
可以賣貴15倍,多多都賣

引用:
隔左成個大西洋,點運過去?運輸費要幾多?

假新聞,點計有升十五倍?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-23 14:23 發表

你唔block佢, 佢block你呢, 佢block左你就睇唔到你發帖ga la
我唔知添,
我仲以為佢會睇到睇到

咁呢個冬天咪仲大鑊?🤣

前蘇聯也因70年代中東能源危機發了大財, 結果最後80年代因長期戰略失誤而玩完. 其中最大失誤是心雄了, 遠交不成更搞近攻. 希望後普京年代不要重蹈覆轍.

美國現在強美元指數通脹都失控, 當市場爆破而要被迫減息行弱美元, 佢真係死梗.
三穩既中國真係無敵, 起碼有三年儲備同歐美捱經濟核子冬天. 和美國用最後QE捱左3年新冠瘟疫一樣, 不過, 美國被迫先出招, 現在非常被動. 睇下烏克蘭和台日韓點一舖耗盡美國後2戰積存下來的外交盟友家底. 真係親邊個, 劏邊個

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-8-23 02:07 PM 發表

奇就奇在呢度,
俄羅斯天然氣主要買家係歐盟國家,
買家都唔買,
但售價就越來越高
供求定律。俄羅斯以維修管道為理由,變相減少天然氣供應。
歐洲各國要從其他國家輸入液態天然氣,除了運輸成本大大增加,價格因全球供應減少被推高,造成燃料價格不斷上升。

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2022-8-23 13:57 發表
歐萌... 仲係小朋友🤣
馮大媽不是默大媽,馮大媽是掃帚星,封幫美麗國攪死歐盟,德國那個總理是低能的,害國民豁業

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]