• 瀏覽: 18,956
  • 回覆: 148
+3
 算把啦 其實係要funding.  

一支激光筆唔夠力。咪用三支囉。呆灣官方軍事專家教的。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-24 01:06 發表

看看俄烏戰爭吧
美製武器十分可靠
跟你一樣吹牛吹上外太空的是俄羅斯武器
睇怕係你吹到上天咋,海馬斯咪一樣比俄軍炸毀唔少,標槍,毒刺繳獲唔少

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-8-24 10:23 發表

睇怕係你吹到上天咋,海馬斯咪一樣比俄軍炸毀唔少,標槍,毒刺繳獲唔少
你看俄羅斯被海馬斯打得多狼狽吧

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-24 10:43 發表

你看俄羅斯被海馬斯打得多狼狽吧
烏軍比俄軍打得仲慘呱,以為成功襲擊到俄後方就改變到戰場態勢咩

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-24 02:00 發表

你有邊日無講大陸吹水/無公開數據/科技水平落後?? 你講丫~ 你有邊日無講??
引用大陸書就真係太沒底線太丟臉
你上過知乎沒?
知乎大神跟我一樣,都是為了踢你們這些無恥謊言而出貼,
有點腦袋都知道中國比美國落後一大截,無論軟件硬件都一樣,這才是現實

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-8-24 10:44 發表

烏軍比俄軍打得仲慘呱,以為成功襲擊到俄後方就改變到戰場態勢咩
烏軍武器弱一大截
美國只供應了小量先進武器

現在仍能撐
烏軍慘在那裡?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-24 10:52 發表

烏軍武器弱一大截
美國只供應了小量先進武器

現在仍能撐
烏軍慘在那裡?
每日比俄軍炸死咁多烏軍,武器仲有外國顧傭兵,仲唔慘,依家俄國根本唔急住同你打,玩緊消耗戰,最起碼拖落去歐洲能源危機就會死先,俄軍又無盡全力,首先俄正規軍過百萬,預備役又過百萬,依家只係動員十幾萬軍隊輪換

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-23 12:59 發表

不要聽無名氐胡說八道,
去看國內專業論文吧

《光電技術應用》2021年第6期
美國高能激光武器發展概況
https://www.163.com/dy/article/H5KP02S30511DV4H.html

2019年,美國國防部研究與工程副部長辦公室發布激光擴展計劃信息需求。目標是提高高能激光武器的激光功率和轉換效率,減小其重量和體積。
2022財年演示驗證的高能激光武 ...
部機做到,代唔代表架船供應到先?
即係你買到先進既三相即熱熱水爐,你住村屋無三相電,又駁唔到。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-23 14:19 發表

解放軍報不是這樣說啊
你不過一介業餘蟻民
難道比解放軍更牛
2046又笑QC死呆娃君板主,又睇大陸軍報,

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-8-24 10:58 發表

每日比俄軍炸死咁多烏軍,武器仲有外國顧傭兵,仲唔慘,依家俄國根本唔急住同你打,玩緊消耗戰,最起碼拖落去歐洲能源危機就會死先,俄軍又無盡全力,首先俄正規軍過百萬,預備役又過百萬,依家只係動員十幾萬軍隊輪換
唔知邊個消耗更邊個,成日被長程火炮炸,指揮,彈厙

十年前話可以用激光炮攔截彈道導彈
美國激光吹出來的。

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2022-8-25 14:41 發表
美國激光吹出來的。
激光炮要攔截導彈十分困難,因為激光炮是靠激光聚在物體上一點,在一段時間內產生高温而引致燃燒或溶解。但導彈外殼已可抵受高温度,而船身是不停搖動,要在一段時間保持對着一點,難難難。

引用:
原帖由 40342 於 2022-8-25 15:21 發表

激光炮要攔截導彈十分困難,因為激光炮是靠激光聚在物體上一點,在一段時間內產生高温而引致燃燒或溶解。但導彈外殼已可抵受高温度,而船身是不停搖動,要在一段時間保持對着一點,難難難。
美國工程師跟你同一水平嗎

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2022-8-25 14:41 發表
美國激光吹出來的。
看看中科院OSA西光所分的科普文吧,
我發覺推崇激光武器的都是國內專業,。質疑的反是無知蟻民
http://www.opt.cas.cn/kpyd/kpwz/202012/t20201229_5848046.html
激光武器---能夠在天際間自由揮洒的高威力“六脈神劍”

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]