• 瀏覽: 2,993
  • 回覆: 7
+2
今個星期有機會打風呀!高空空反氣旋會在未來一兩日為華南帶來酷熱的天氣,天文台指位於呂宋以東海域的熱帶氣旋會在未來兩三日橫過呂宋海峽至南海東北部一帶。根據天文台最新熱帶氣旋路徑資訊,該熱帶氣旋周三(24日)進入本港800公里範圍,並於本周四(25日)直撲香港。不過天文台強調其熱帶氣旋發展及移動路徑仍存在變數,與其相關的不穩定天氣會在本周中至後期影響廣東沿岸。

嘩, 照這路徑, 今鋪應中正香港喎!!!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1866017/即時-港聞-熱帶低氣壓料未來兩三天移入南海-周四或直撲本港

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-8-22 01:31 發表
今個星期有機會打風呀!高空空反氣旋會在未來一兩日為華南帶來酷熱的天氣,天文台指位於呂宋以東海域的熱帶氣旋會在未來兩三日橫過呂宋海峽至南海東北部一帶。根據天文台最新熱帶氣旋路徑資訊,該熱帶氣旋周三(24日)進入本港800公里範圍,並於本周四(25日)直撲香港。不過天文台強調其熱帶氣旋發展及移動路徑仍存在變數,與其相關的不穩定天氣會在本周中至後期影響廣東沿岸。

...
看來機會都不大
上次個風吹到呢
又美國超級電腦推測
香港係福地
起承轉合

熱到好辛苦,都覺想打風。

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-8-22 01:34 發表

看來機會都不大
上次個風吹到呢
又美國超級電腦推測
香港係福地
起承轉合
我暫時都係信人地plot出黎條線囉!

所以而家約人都係避星期4

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-8-22 01:55 發表
熱到好辛苦,都覺想打風。
看其他地方熱到45度,又不少河道乾裂,有這些放假風打下,相對黎講,係好事囉!

睇下到時會唔會改變路線......

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-8-22 01:31 發表

...

我指腥港

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-8-22 01:34 發表

看來機會都不大
上次個風吹到呢
又美國超級電腦推測
香港係福地
起承轉合
希望唔好嚟一陣好似山竹咁就趴街

主題標籤 #天文台
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]