• 瀏覽: 11,149
  • 回覆: 113
+6
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:36 發表

有甚麼高超音速武器能快過laser ?
見你咁無腦答高超音速武器係直線飛行…
不如你自己再研究下洛馬嘅系統先啦!

所以一早唔玩電磁炮

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:36 發表

有甚麼高超音速武器能快過laser ?
地球係圓ga天才,laser同其他武器比

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 16:47 發表

上了
DEL

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-22 11:06 發表

地球係圓ga天才,laser同其他武器比
中俄那枚高超音速導彈可以繞地球一週?

引用:
原帖由 louis277 於 2022-8-22 06:21 發表

見你咁無腦答高超音速武器係直線飛行…
不如你自己再研究下洛馬嘅系統先啦!
中俄的技術只能飛直線

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:57 發表

你知個d係咩問題嘛? 我教你啦。G值過高,你貼出來都講明係射出後改彈道啊。你自己睇唔明你貼個野?
射出後改,制導飛彈咯。
呢隻係炮啊。記住,係炮啊!
射出前就要校對好射程同角度打出去!
咁射出前都無G值,點對唔準啊。

美國都無認為對唔準。佢地無辦法係部船叉到電嗻。
又關瞄準咩事啊。即系唔射個陣都對唔准啊?對準先射,唔係好應該咩?
電磁炮射擊過程會破壞電子元件,
無法射出後變為制導飛彈
所以美國說電磁炮上艦是邏輯錯誤

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 23:04 發表

所以話你知多點會好咯。佢只不過係留學生哦呵?
物理水準低啊嘛?
咁你知道美國研究高超音速飛彈個彈道計算公式。
嗱,你話架,得佢地美國有咁個水準啊。記住咯喔。
個計算公式同驗算法同實驗檢測。
就係錢學森彈道計算法!就係佢錢學森發明。
你有本事,美國唔好用啦。咁發明公式個位會計得差過你班學生?

錢學森係留學生。不過佢老師係馮.卡門。德國人,現代空氣動力學開山祖師。 佢個同事係費米啊。
你唔知費米係 ...
錢學森算了吧
他只是因為中國落後才成為偉人,
在美國英國上只是小人物
你有聽過物理學上有錢學森定律嗎
而且若沒有到美國留學
他只是個農民

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 18:46 發表

那就是曾經撤離了
因為俾無限高導彈引到笑唔停要離開下先停到笑。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2022-8-22 12:19 發表

撤離就是撤離
解釋只是藉口

演唱會專用死光

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2022-8-22 12:19 發表

你咁講就真係令我停下來笑吓你!

引用:
原帖由 40342 於 2022-8-21 16:50 發表

幾時?

原文:「美國武器製造商洛克希德馬丁(Lockheed Martin)18日宣布,已向美國海軍交付首組「太陽神」(HELIOS)艦載雷射武器,準備安裝在伯克級神盾驅逐艦「普瑞布爾號」(USS Preble DDG 88)上,未來不僅能擊落無人機,還能「燒毀」敵艦,這種雷射武器除能摧毀敵船外,還具備長程情報蒐集,監視與偵察能力。」

那一句話上了?
師兄一語道破謊言!💪

引用:
原帖由 sng850 於 2022-8-22 12:58 發表

師兄一語道破謊言!💪
其實激光武器已不是第一次安裝在美艦作試驗,今次亦是試驗,實效何仍是未知素。
井蛙話電磁炮不合在艦上使用,咁激光更不合。
激光只能直線運行,不能轉彎,在視距外便毫無作用。而且最重要是要照在同一點上一段時間才能產生足夠熱力去損毀目標,艦隻因波浪影響是不停搖動的,要對高速移動物體照射同一點十分困難,所以基本上是短距及對付無人機一類慢速及小型裝置。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]