• 瀏覽: 11,148
  • 回覆: 113
+6
引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:26 發表

美國因為電磁行唔通,咪繼續激光咯。
我最早睇紀錄片,美國軍艦激光打空中戰機。係十幾年前咯。佢地有高功率聚焦激光。打到個靶機著火。

一早就有咁個野試。
不過後來點解轉電磁?
因為
1.大氣層空氣散射現象,即系如果有多少潮濕,有霧或者有雲。
你基本個光就無曬功率啦。照到同黃絲激光筆無分別。
2.就算天朗氣清,今日激光個功率。美國都需要對住照射5秒以上。
所以佢地打飛機靶,飛機係好慢。所以先對到焦。 ...
電磁炮上艦在邏輯上是不可行的
所以英美都放棄了

引用:
原帖由 skywalker167 於 2022-8-21 22:09 發表

請問呢張是CG定真實相片?
因為美國露底了
被髮線是用緊紫內線波長的極光
其實紫內線好容易被反射
光刻機因為使用紫外線所以裡面的光學設備好高科技
相反紫內線可以好容易用低科技就反射到
並且100%重新聚焦到美國的軍艦上
並且燒毀美國軍艦上的設備
其實呢個是非常古老的技術
古希臘已經有死光技術
並且安裝到死光塔上
你有沒有玩過帝國時代1
美國又不是內地網民
有需要CG假圖嗎

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:30 發表

電磁炮上艦在邏輯上是不可行的
所以英美都放棄了
當然啦,因為美國係濕電叉電軌道式電磁炮。
當然邏輯上唔到戰艦啦。
不過佢地當時又點知道,原來可以用干電芯線圈式電磁炮嗻。

所以思維唔夠廣闊。一味一個思路。咩搞唔掂咯
一味整大火牛。人地大陸就做大電芯。解決左。

咁就算返去研究激光都正路。點講,高功率激光,美國研究都系全球排第二。有水準架。繼續啦。

引用:
原帖由 louis277 於 2022-8-21 20:11 發表

不過係以laser取代近防作進一步測試,
由於艦艇能源限制所以距離同功率低下,
自家只用亞音速導彈做測試,
完全無對高超音速武器嘅數據,
睇怕都仲要試先知有冇機會量產,
對無知嘅1450嚟講已經可以打飛機了!
有甚麼高超音速武器能快過laser ?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:36 發表

有甚麼高超音速武器能快過laser ?
2046你真系要考慮多d啦。因為唔係要快過鐳射。
而係要快過你鐳射炮個砲臺轉盤啊
高超音速。你只能夠靠打提前位置。個砲臺一轉就要到位。一野就要打爆。
要跟幾秒。全世界都無轉得咁准個砲臺轉盤啊。
會有數據誤差。射失啊。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:35 發表

當然啦,因為美國係濕電叉電軌道式電磁炮。
當然邏輯上唔到戰艦啦。
不過佢地當時又點知道,原來可以用干電芯線圈式電磁炮嗻。

所以思維唔夠廣闊。一味一個思路。咩搞唔掂咯
一味整大火牛。人地大陸就做大電芯。解決左。

咁就算返去研究激光都正路。點講,高功率激光,美國研究都系全球排第二。有水準架。繼續啦。
你多點上知乎學習物理學吧
在up and down 的船上,電磁炮是永遠都瞄不準的,
唯一的優點是便宜,但能量消耗是另一個bug, 
美英科技是世上最先進國家,他們都認為不可行,肯定是邏輯上存在不可克服缺點

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:39 發表

2046你真系要考慮多d啦。因為唔係要快過鐳射。
而係要快過你鐳射炮個砲臺轉盤啊
高超音速。你只能夠靠打提前位置。個砲臺一轉就要到位。一野就要打爆。
要跟幾秒。全世界都無轉得咁准個砲臺轉盤啊。
會有數據誤差。射失啊。
中俄的高超音速導彈都只能飛直線,
應該是很容易攔截才對

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:42 發表

你多點上知乎學習物理學吧
在up and down 的船上,電磁炮是永遠都瞄不準的,
唯一的優點是便宜,但能量消耗是另一個bug, 
美英科技是世上最先進國家,他們都認為不可行,肯定是邏輯上存在不可克服缺點
你原來學野係知乎架。唔係同科學家學野架。厲害,勁。
up and down部船上邊瞄準唔到啊?
咁你當美軍今日火炮係戰艦上邊係點瞄準架?
火控技術,等支炮永遠對準一個固定點。係今日先發明架? 幾十年野喔。
都講左啦。英美係研究整火牛。整電芯,佢地無話邏輯唔得喔

不過佢地整唔出電芯喔

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:44 發表

中俄的高超音速導彈都只能飛直線,
應該是很容易攔截才對
啊?超音速飛直線?你確定啊? 錢學森水漂彈道係直線?
你即系睇唔起佢嗻。假假地人地都系美國NASA開山祖師爺喔。
你咁唔俾面啊

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:47 發表

你原來學野係知乎架。唔係同科學家學野架。厲害,勁。
up and down部船上邊瞄準唔到啊?
咁你當美軍今日火炮係戰艦上邊係點瞄準架?
火控技術,等支炮永遠對準一個固定點。係今日先發明架? 幾十年野喔。
都講左啦。英美係研究整火牛。整電芯,佢地無話邏輯唔得喔

不過佢地整唔出電芯喔
電磁炮G值過高
現在的火控準瞄系統都不可行,
所以電磁炮變了幾百年前的滑膛槍,缺乏精度,只能以數量密集補救,
這種武器英美會看得上眼嗎?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-21 22:49 發表

啊?超音速飛直線?你確定啊? 錢學森水漂彈道係直線?
你即系睇唔起佢嗻。假假地人地都系美國NASA開山祖師爺喔。
你咁唔俾面啊
錢學森都只是美國上世紀留學生,他的物理學水準能比得上21世紀美國人嗎?
你上YouTube 看火力君解釋吧,高超音速武器要變軌很難,變軌之後如何修正射向目標----這不是中俄科技做得到的

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:51 發表

電磁炮G值過高
現在的火控準瞄系統都不可行,
所以電磁炮變了幾百年前的滑膛槍,缺乏精度,只能以數量密集補救,
這種武器英美會看得上眼嗎?
你知個d係咩問題嘛? 我教你啦。G值過高,你貼出來都講明係射出後改彈道啊。你自己睇唔明你貼個野?
射出後改,制導飛彈咯。
呢隻係炮啊。記住,係炮啊!
射出前就要校對好射程同角度打出去!
咁射出前都無G值,點對唔準啊。

美國都無認為對唔準。佢地無辦法係部船叉到電嗻。
又關瞄準咩事啊。即系唔射個陣都對唔准啊?對準先射,唔係好應該咩?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:55 發表

錢學森都只是美國上世紀留學生,他的物理學水準能比得上21世紀美國人嗎?
你上YouTube 看火力君解釋吧,高超音速武器要變軌很難,變軌之後如何修正射向目標----這不是中俄科技做得到的
所以話你知多點會好咯。佢只不過係留學生哦呵?
物理水準低啊嘛?
咁你知道美國研究高超音速飛彈個彈道計算公式。
嗱,你話架,得佢地美國有咁個水準啊。記住咯喔。
個計算公式同驗算法同實驗檢測。
就係錢學森彈道計算法!就係佢錢學森發明。
你有本事,美國唔好用啦。咁發明公式個位會計得差過你班學生?

錢學森係留學生。不過佢老師係馮.卡門。德國人,現代空氣動力學開山祖師。 佢個同事係費米啊。
你唔知費米係咩人就自己去查。

的確佢老師無咩美國人。全部唔係美國人。
所以你居然用今日班美國學生來對比佢地宗師級人物?
你對返大陸班科學家有幾多料,你真係要學啦。等於楊振寧,你都可以當普通留學生啊嘛?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 22:55 發表

想不到你咁冇腦,錢學森的理論至今美國仍無人能及。
廿一世紀可以推倒十九世紀科學家的理論與定律?
今日中國的科學家將錢學森的理論發揚光大,所以在彈道上比美國更先進。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-21 16:12 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4032418

美國武器製造商洛克希德馬丁(Lockheed Martin)18日宣布,已向美國海軍交付首組「太陽神」(HELIOS)艦載雷射武器,準備安裝在伯克級神盾驅逐艦「普瑞布爾號」(USS Preble DDG 88)上,未來不僅能擊落無人機,還能「燒毀」敵艦,這種雷射武器除能摧 ...
唔係噃,根據你另一隻同僚犬年初向主人打嘅報告,
中國軍艦已裝有鐳射武器並用於佢哋身上

澳洲國防部於今(2022)年2月19日表示,一艘中國人民解放軍所屬的海軍艦艇,在行駛於澳洲和新幾內亞之間的阿拉弗拉海域(Arafura Sea)時,以軍用雷射光束直接照射一架載有約10名澳洲軍方人員的P-8「海神式」海上巡邏機(P-8A Poseidon)。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]