• 瀏覽: 6,086
  • 回覆: 14
+3
LINK軍艦保衛世界盃?意大利人最痛恨反傳統的Pizza,但自己設計的軍艦在西方世界中就有多怪得多怪,保羅·塔翁·迪雷韋爾號遠海巡邏艦(實則多功能護衛艦)這種"回復衝角"的軍艦,在船形上非常怪異,功能上也相當多,甚至可當小型登陸艦用,可說延續了意國海軍重砲火火力及一艦多用的優點 / 毛病。本艦將作為北約的代表,參與3個月後舉行的卡塔爾世界盃海上安保工作。

樣衰,不過點都比三哥隻維沙特帕南好,隻艦雷達真係好醜樣😆

意大利海軍從來都只是二三流的角色,異想天開的設計像"文藝復興",16世紀的設計當時興,睇過笑下就算了。

同DDG1000比唔算奇怪

PPA艦首採用好有實驗性設計,穿浪艏延長整體水綫(但犧牲聲納),艦橋只需兩人操縱航行

“大型巡防艦”成爲歐洲海軍新趨勢,另外例子有英國31型,都係大排水量、提高居住性、輕武裝多功能遠洋艦艇

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-20 22:26 發表
PPA艦首採用好有實驗性設計,穿浪艏延長整體水綫(但犧牲聲納),艦橋只需兩人操縱航行

“大型巡防艦”成爲歐洲海軍新趨勢,另外例子有英國31型,都係大排水量、提高居住性、輕武裝多功能遠洋艦艇
6000噸有這個武裝(127MM砲+76MM砲+16個席爾瓦垂發或32-48發海受體+8枚反艦彈+突擊艇 / 直升機 / 魚雷)或其他貨櫃武裝我覺得不能叫輕了。

引用:
原帖由 Netzism 於 2022-8-20 20:03 發表
意大利海軍從來都只是二三流的角色,異想天開的設計像"文藝復興",16世紀的設計當時興,睇過笑下就算了。
意大利廠家(尤其菲勒里尼公司)在軍艦設計上絕對不是二三流。要記得美國星座級也是出於他們手筆的。

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2022-8-20 23:26 發表

6000噸有這個武裝(127MM砲+76MM砲+16個席爾瓦垂發或32-48發海受體+8枚反艦彈+突擊艇 / 直升機 / 魚雷)或其他貨櫃武裝我覺得不能叫輕了。
PPA六千噸咁樣武裝算輕,同級船亦唔係統一裝備

包含雷韋爾號輕裝型只有火炮,自中階型起有防空飛彈,只有滿裝型有齊全套雷達、防空反艦、聲納同魚雷

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2022-8-20 23:26 發表

時代唔同喇
重過F15 嘅F35 都只係中型機 XDD

設計一定係呢D國家叻

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-21 01:38 發表

PPA六千噸咁樣武裝算輕,同級船亦唔係統一裝備

包含雷韋爾號輕裝型只有火炮,自中階型起有防空飛彈,只有滿裝型有齊全套雷達、防空反艦、聲納同魚雷
但你要知道輕型版是可以迅速改回滿裝版的呢

醜樣..........唔靚.

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2022-8-22 11:36 發表

但你要知道輕型版是可以迅速改回滿裝版的呢
武器平台電子野就最貴,政府批唔足錢所以整“一雞三吃”

雖然咁講,PPA取代八艘士兵級同密涅瓦級絕對有凸,如果加單可以取代埋僅存西北風級

雖然樣貌古怪,但我想其怪異之處必有其實用性。

秀肌肉,用武力威嚇南美球隊。
真係有事,隻艦載直升機都唔可以接一隊足球隊走。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]