• 瀏覽: 54,875
  • 回覆: 258
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-8-19 11:12 發表
而家有高鐵,每日又得果60班航班。呢條三跑到底有咩用呢,完全無需要。真係扔錢落海,應該止蝕剎停工程 
起呢條跑道嘅時候又唔知會唔有疫情令到航空業重創
不過造價不合理地高又係真

機遇處處

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-8-19 11:09 發表
機場三跑工程項目再爆出貪污事件。廉政公署拘捕30人,包括機管局總經理、首席高級經理等4名員工,懷疑他們在協助批出工程及物料供應合約,以及相關行政和財務安排上涉嫌貪污,機管局指他們已被停職。行動中,另有26名受聘於工程承辦商及分判商的職員和其他人士被捕。廉署又在被捕人住所及辦公室,檢獲部分懷疑貪污利益,包括現金、名貴手錶

機場三跑工程項目再爆出貪污事件。廉政公署拘捕30人,包括機管局總經理、首席高 ...
政府合約真係好賺。

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-8-19 11:09 發表
機場三跑工程項目再爆出貪污事件。廉政公署拘捕30人,包括機管局總經理、首席高級經理等4名員工,懷疑他們在協助批出工程及物料供應合約,以及相關行政和財務安排上涉嫌貪污,機管局指他們已被停職。行動中,另有26名受聘於工程承辦商及分判商的職員和其他人士被捕。廉署又在被捕人住所及辦公室,檢獲部分懷疑貪污利益,包括現金、名貴手錶

機場三跑工程項目再爆出貪污事件。廉政公署拘捕30人,包括機管局總經理、首席高 ...
付合國情。

主腦都係高級職員,薪高糧凖
証明高薪養亷都要睇吓個萍果有幾大

只要有利益,就有人犯法,呢個定律係不變。

香港工程界

拉吾完咁
永不能上軌道?

阿邊個老豆

法治社會有人犯法就要拉!證明執法機構唔係洗腦文宣所講既有法不依!相反如果班假西人犯法,肯定有人漂白洗淨包庇

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-8-19 11:12 發表
而家有高鐵,每日又得果60班航班。呢條三跑到底有咩用呢,完全無需要。真係扔錢落海,應該止蝕剎停工程 
井蛙即係井蛙,當初夠話啓德已夠用啦

引用:

工程界中高層貪就梗啦,佢口大晒,出事就賴底層。果d所謂監察搵班唔識做既讀書哥去做。粉飾好門面根本好易過骨。
你試下搵班獨立既藍領去監察,咩鬼鼠野都知。

接工程果班全部自己友,工人人工就照市價寫,但就全部判比班判頭蛇頭一層抽幾舊,1500一工實到工人手1100,果幾舊就蛇頭袋加派比上面班人。食水咁深班師傅根本唔會去做,咪得班充工同蛇頭親戚囉。前期搵班鐘意搞形式主義既老闆,到中間工期甩晒就開始發矛亂黎。

引用:

香港d工程咁貴💸, 你明點解啦😡

工程界,真係冰山一小角啦

我有朋友都係玩呢啲,內部接頭人養x架跑車,外面接單既日日高調富豪生活,直頭當正係合法生意玩,仲高姿態成功人士咁話性格改變命運教人人生道理潻,吹脹

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-19 11:21 發表
港英話高薪養廉..............養佢老味啦, 高薪咪照貪....
樓貴,可憐的樓奴,小市民!

拉得好。 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]