• 瀏覽: 110,324
  • 回覆: 662
  • 追帖: 10
  • 分享: 69
+7
香港真係唔少呢啲高尚港人
霸住間公屋
但係又冚家移民去英國食 5 鎊唔洗 Fish & Chips
真係有夠賤格








政府每日都發布長長的大廈強檢名單,相信不少市民住所都曾經被選中。一名網民在「親子王國」討論區發文,透露朋友居住沙田區某公屋,一家四口離港移民已經有3個月了,最近兩次大廈強檢都沒有檢測,被政府檢查到已經移民,沒收了公屋單位,9月就要遷出單位,只能靠其他在港親友協助清理傢俬物品。發文網民形容「連條後路都無埋。」,但直言「其實佢個邊都租咗屋,我諗短期內都唔會返嚟。老實講霸住間屋係唔啱」。

據房屋署現行政策,若租戶將公屋單位丟空、居住在經證實的另外居所或逾3個月非經常持續居於單位,房署可不予警告,終止租約。





政府指如房委會懷疑有濫用公屋單位的個案,例如長期沒有人居住或單位被丟空,房委會會嚴肅跟進,以及進行調查。資料圖片
房屋局局長何永賢上月曾回應立法會議員提問,表示在今年1月至6月底,政府在房委會轄下公共屋邨進行了約250次圍封強檢行動,當中約120次行動由房屋署統籌。如有單位在圍封當晚沒有住戶應門,政府會跟進及即場派發通知書,提醒他們須在解封後按強檢公告的指定時間進行檢測。截至今年6月底,在行動中,沒有應門的住戶數目佔需檢測住戶總數約10%。在完成強檢行動後,政府會在執法行動中向沒有進行檢測的住戶發出強檢令及或定額罰款通知書。

何永賢指,對於在圍封強檢行動時段內未能接觸的住戶,據了解,住戶有不同原因未能應門,大多數為圍封時並不身處單位中、外出工作,圍封時段後才回家等。如房委會懷疑有濫用公屋單位的個案,例如長期沒有人居住或單位被丟空,房委會會嚴肅跟進,以及進行調查。如證實住戶違反租約,會採取適當的租約管理行動包括收回其公屋單位。

何永賢指,房委會除透過日常管理措施和兩年一度家訪調查時偵察懷疑濫用個案外,轄下的中央專責小組亦會深入調查隨機抽選及公眾舉報的個案。此外,房委會已成立由經驗豐富的前線管理人員組成的中央專責隊伍和特遣隊,分別加強偵查濫用公屋的工作和於辦公時間以外的偵察行動。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2365360/即時-港聞-Juicy叮-兩次強檢無影朋友被揭全家移民沒收公屋-網民-後路都無埋



老友們,無論你哋班膠手點樣去封鎖言論,都掩蓋唔到事實真理嘅,唯一掩蓋到嘅就係你哋嘅格局。
大家識舉報


小黃人 柒到呢
住公屋都可以移民(蠅國?), 去到真係聽乞食

何永賢係咪新任局長, 喂做到野喎, 抵讚

[ 本帖最後由 touya08 於 2022-8-19 08:36 編輯 ]



引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-19 08:29 發表
香港真係唔少呢啲高尚港人
霸住間公屋
但係又冚家移民去英國食 5 鎊唔洗 Fish & Chips
真係有夠賤格




...
除了恭喜,都唔知可以講乜。



[隱藏]
Eddie話離開香港海闊天空


Go la! 


咪住!等多幾先真係有籍先講,過去暫時忍住先



好開始, 不過未夠. 應該取消埋中國香港身份證, 支持佢地既決心.


黃畜嘅後路, 咪係盧旺達囉.


又話BNO去英國係中產專才,黃畜面皮厚呃中國香港政府福利


well done


[隱藏]
為房署創造了合情合法合理的機遇,重新審視大廈內嘅居所,就好睇高官懂不懂得善用資源


做一次大檢睇下有幾多空置,勿浪費資源


一個疑問:有錢移民,點解仲可以住公屋?
政府應該加大力度去查班公屋富戶,至少都要罰返幾年的租金差價同利息,另加10萬為詐騙政府的罰款 啦!



移左民就唔好霸住公屋啦。
佢地係覺得香港唔好先走架姐, 留住香港D屋同身份做乜



房署應該整條篤灰熱線,成功報料收返一間公屋獎金十萬


[隱藏]



鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]