• 瀏覽: 86,964
  • 回覆: 416
+14
近日一名YouTube網紅分享一段介紹內地佛山美食的影片,介紹當地一家以泥鯭刺身作賣點的中式餐館,影片在網上引起熱議,網民驚訝表示「連泥鯭都可以生吞!」
該名網紅經常拍攝影片介紹內地廣東美食,近日他分享的一段影片以《泥猛刺身和普通魚生有什麼不一樣,在這里火到不預定就吃不到?》為題,介紹佛山一家食店。他指該店近排相當受歡迎,可說是一位難求。他更在門外訪問兩名準備入內的食客,兩人笑言已光顧三次都為了吃外面沒得吃的泥鯭刺身。

唔係嘛???泥鯭喎, 鍾意食嗰D嘢..同基佬有得fight 喎

咁都攞黎生食

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1865241/即時-中國-泥鯭刺身內地爆紅現切上碟生吞震驚網民-試食網紅-係溫柔纏綿嘅感覺

咁大條,應該係人工飼養。

好易生蟲

現切上碟
咁L僕街嘅食法
祝呢班人都享受凌遲之刑

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-19 04:10 發表
現切上碟
咁L僕街嘅食法
祝呢班人都享受凌遲之刑
你未食過魚生?魚從缸上撈出來,即切,魚頭擺在碟上,個咀還識郁。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-8-19 01:59 發表
近日一名YouTube網紅分享一段介紹內地佛山美食的影片,介紹當地一家以泥鯭刺身作賣點的中式餐館,影片在網上引起熱議,網民驚訝表示「連泥鯭都可以生吞!」
該名網紅經常拍攝影片介紹內地廣東美食,近日他分享的一段影片以《泥猛刺身和普通魚生有什麼不一樣,在這里火到不預定就吃不到?》為題,介紹佛山一家食店。他指該店近排相當受歡迎,可說是一位難求。他更在門外訪問兩名準備入內的食客,兩人笑言已光顧三次都為了吃 ...
樓主,問下阿媽乜嘢叫深水泥鯭先柒啦!

唔怪得大陸人被叫做蝗蟲拉,乜柒生野都放得落囗食

糞都食 呢個國家好能嘢🤔

泥鯭喺污水中生活,大陸人為紅命都唔要

引用:
原帖由 williamhk777 於 2022-8-19 04:43 發表
唔怪得大陸人被叫做蝗蟲拉,乜柒生野都放得落囗食
歐洲人韓國人日本人會生食馬肉你唔講

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-8-19 01:59 發表
該名網紅經常拍攝影片介紹內地廣東美食,近日他分享的一段影片以《泥猛刺身和普通魚生有什麼不一樣,在這里火到不預定就吃不到?》為題,介紹佛山一家食店。他指該店近排相當受歡迎,可說是一位難求。他更在門外訪問兩名準備入內的食客,兩人笑言已光顧三次都為了吃 ...
第一次聽泥鯭刺身!佩服佩服咁都敢食😳

引用:
原帖由 alanchu 於 2022-8-19 04:54 發表
糞都食 呢個國家好能嘢🤔
   吃魚生的安全疑慮主要在于肝吸蟲。肝吸蟲卵進入池塘后要在第一中間宿主淡水螺中孵化,然后尋找淡水魚作為第二中間宿主,在魚的肌肉組織中發育成囊蚴,這時候如果有人生吃了這些帶囊蚴的魚肉,便成了此寄生蟲的最終宿主。因此,用來做順德魚生的魚,比一般魚的要求更為嚴格,從養殖源頭就要嚴格把控好。

“我們與養殖戶簽訂協議,要求他們按照我們的標準進行養殖,只有各方面都達標了,才會進行收購。”技術主任介紹。

https://amr.gd.gov.cn/ztzl/myswt/shss/content/post_3884577.html

香港人好能無知的,咩事都用自己的直覺過一次就算,人地順德是用養殖魚的

引用:
原帖由 加燦 於 2022-8-19 02:02 發表
咁大條,應該係人工飼養。
正解

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-19 04:10 發表
現切上碟
咁L僕街嘅食法
祝呢班人都享受凌遲之刑
你唔好食日本魚生

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]