• 瀏覽: 35,524
  • 回覆: 357
  • 追帖: 2
+16

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里,將嚴格處理」,事件引起網民的廣泛討論,大批廣東網民都覺得壽司郎不尊重廣東話文化,尤其是在保育廣東話的熱烈討論下在廣東話地區禁止使用廣東話,更是被質疑是在「挑釁本地人」。

壽司郎官方在周三(17日)發表聲明,為該位管理級人員的失言而致歉,強調從未禁止員工與客人以廣東話溝通,並表示已經對相關人員進行了嚴肅教育,會以此爲鑒。然而不少廣東網民仍表示「唔會再幫襯」,亦有人質疑若說廣東話就要被罰是否違反了勞動法。

想消滅廣東話,寫幾句就想了事?
唔炒條友,在我而言,呢間野永遠黑名單,永不幫襯。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220818/bkn-20220818193555343-0818_00952_001.html

香港其實係印度殖民地,唔需要投資移民,唔需要技術移民,唔需要申請,唔需要資格。只要指下自己個鼻,就有犯氓黃絲內奸幫手,就可以居留,食香港納稅人嘅。
香港話源自廣州,在廣州竟不許說廣洲話。

中國政府要推行說「規範言語」

他是不是只是想員工說日文?

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
咁壽司郎係廣州講日文“歡迎”,應該係叛國罪。

湖南台“聲生不息”冇耐先大力推介廣東話香港歌,話消滅廣東話的都白痴

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-19 00:14 發表
香港話源自廣州,在廣州竟不許說廣洲話。
精日撚唔敢郁普通話咪恰廣東話囉
真係十足小日笨

廣州同胞好野!呢度邊個夠膽講廢粵?

其實廣州係最多人講廣東話
而家深圳就越來越少,連香港人上去都要講普通話就佢哋

引用:
原帖由 short_sir 於 2022-8-19 00:20 發表
他是不是只是想員工說日文?
即係唔準講****1 , 要講廿八加六 ...

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-8-19 07:03 發表

即係唔準講****1 , 要講廿八加六 ...
香討 AI 自我審查機制 ?

第一次見 ..

料你農務 ..

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
中國政府要推行說「規範言語」
乜7都關政府事

屌。又攞一兩個人出來代表全中國呀?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 04:37 發表
其實廣州係最多人講廣東話
而家深圳就越來越少,連香港人上去都要講普通話就佢哋
廣州始終係省城,深圳嚴格黎講係鄉村,深圳嘅人來自五湖四海,講普通話反而正常。廣州唔講廣州話先要被檢討。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]