• 瀏覽: 39,764
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-19 00:14 發表
香港話源自廣州,在廣州竟不許說廣洲話。
精日撚唔敢郁普通話咪恰廣東話囉
真係十足小日笨

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-8-19 09:12 發表

九十年代之前,深圳講粵語,二千年之後,慢慢俾普通話驅逐。
普通話個個都要識,而講唔講粵語係家長既選擇,加上廣東出唔到科技人才由華北駐紮深圳先有家陣咁樣

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 08:09 發表

其實你去過深圳未?

香港屬保安,即深圳,兩地一向講廣東話和客家話,十幾年前去深圳按摩,外省骨仔骨妹酒樓侍應全部要講廣東話,我幾年前去上海,都遇到兩個曾經深圳工作嘅,都係和我講廣東話
而家深圳人外省人唔多講廣東話,深圳下一代因為本土性唔強又溝咗好多外省嘅,越來越少人肯講廣東話

而家香港客係深圳已經係少數,唔係你就人係乜?
普通話係全國語言個個都要識,唔撚啹廣獨去搶政權吖笨

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2022-8-19 16:27 發表

普通話只係溝通用途。

等於一個廣東人識英文唔通佢會覺得自己係鬼佬?
雞腸夠只係溝通用途做乜鳩要立入必修科逼人讀?
一個愛國既廣東人,不,作為一個正常人識雞腸並唔會覺得自己係鬼佬(覺得自己係鬼佬思覺失調?)
一個生活係中國既漢人唔識普通話大家都知係乜垃圾
連新疆人都努力講普通話,反而華南有啲濕鳩就帶風向話要消滅廣東話
人講普通話就屌人,唔話你廣獨話邊果呀

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-8-19 16:45 發表

1. 我看遍了中華人民共和國憲法,恕我眼拙,揾唔到"勒令禁說",請指出是在那一章那一條
https://www.elegislation.gov.hk/hk/A7!zh-Hant-HK.assist.pdf
2. 你仍未答這事件在那裡禁止員工之間交流溝通
3. 老實講我都唔喜歡呢間店唔准員工在店內講廣東話嘅規定,但呢啲係人哋店鋪嘅事,唔喜歡接受唔到可以唔喺度做,可以唔行入去幫襯,正如香港 ...
消滅廣府話根本係cia炮製
大陸出咗ai同人臉識別後已經收撚哂皮,係未清班狗賊遺棄既狗家陣仲係度吠

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2022-8-19 17:11 發表

你係日本侵華時代,你的日文一定好撚叻!
將共產黨比喻日笨仔,有奴才露出尾巴喇
btw萊島都係普通話地區

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-19 17:13 發表

新會員你太「後生」啦。睇下十年前有多嘅 汪洋 推普廢粵 政策。係廣東佬團結同埋有實力先有能力推翻!!
咁家陣新疆係咪種族滅絕吖你呢啲流言假新聞呃撚到正常人咩
你唔提由自可,2014萊島既大腸花同鄉肛既旦散
通通反映濕鳩a十年前左右係最活躍

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-19 17:33 發表
廣東話為母語既人,多過韓語,
分分鐘多過日語呀~~~白痴仔

打壓廣東話??
當年肛愚紅到韓,不過泡菜仔都冇人學廣東話
反而肛燦一大堆早年就學日文家陣就學韓文

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-19 18:12 發表

香港有班白痴,
不停話廣東話「無市場」,
早年紛紛棄用廣東話演戲唱歌

而事實係~~~~
韓文為母語6千幾萬,
廣東話為母語,保守估計都過億

韓劇,K pop 紅遍全球吖~~~

香港太多愚民妄自菲薄了
鬼叫肛燦窮又反中同由古至今冇創新,美感引領潮流既人才咩
同埋資訊網絡時代你想好似抄足歐豬老尾日笨再老翻當正貨賣呢啲屎橋已經用唔到
鏡鏡反映肛燦打回原形