• 瀏覽: 39,770
  • 回覆: 357
  • 追帖: 1
+16
燒晒佢

引用:
原帖由 一家團聚 於 2022-8-19 09:31 發表
呢個管理人員員其實冇錯,佢應該學左廣州嘅小學咁,在學校範圍內一律禁止用廣東話交談。

只係壽司郎嘅日本管理層唔知道有咁嘅規矩,鬧錯左個下屬啦!
教獄局官員都將會咁做,they are going to make Chinese a foreign language

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
壽司郎找屎

mola

曱甴仲會唔會去排隊食

廣東話有很多種,不准說那裡的廣東話?
香港的跟廣州明顯不同,北京的普通話跟台北的普通話也不同。

噚日元氣已經抽佢水, 去元氣食嘢只要用廣東話講一個急口令,
就送碟mousse, 個店長應該係唔識聽又唔識講, 成日驚人响佢背後講佢壞話,
不過好似話唔止呢間分店唔俾講, 因為已經再有爆料出嚟其他廣州分店都唔俾講廣東話,
可能真係公司規定唔俾, 不過如果係咁,
去到上海開係咪唔俾講上海話, 去四川開係咪唔俾講四川話
去東北開係咪又唔俾講東北話?

佢個公關聲明又係嗰種佢冇錯, 不過被人話冇辦法先出個sor9ry聲明

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-8-19 02:00 發表
廣州同胞好野!呢度邊個夠膽講廢粵?
撐「粵語」=廣州沙文主義

因為廣府/州話不能化4表整個粵A- Z, 客家,潮州,順德話等等去邊?

經理叫「吳怡貴」,粵人肯定幫人改花名
廣東人是扺死的!

呢度大把鳩毛支持啦

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2022-8-19 07:40 發表

深圳人英文越來越好,因為多外資
明明係湖南話越來越好,因為多湖南妹

廣州分店唔准講廣東話

甘我唔識其他語言點樣點餐?

引用:
原帖由 無意 於 2022-8-19 09:49 發表
甘我唔識其他語言點樣點餐?
手語、身體語言、眼神、咀秒秒,拍枱,走人

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
壽司郎滾回日本🤷🏼‍♂️利用中國人引發中國人之間嘅矛盾🤷🏼‍♂️嗰位戇鳩店長又真係咁撚戇鳩🤷🏼‍♂️俾人洗撚咗腦做漢奸都唔撚知🤷🏼‍♂️蠢撚到hi咁🤷🏼‍♂️中國人點解咁撚豬㗎?🤷🏼‍♂️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]