• 瀏覽: 39,817
  • 回覆: 357
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 08:09 發表

其實你去過深圳未?

香港屬保安,即深圳,兩地一向講廣東話和客家話,十幾年前去深圳按摩,外省骨仔骨妹酒樓侍應全部要講廣東話,我幾年前去上海,都遇到兩個曾經深圳工作嘅,都係和我講廣東話
而家深圳人外省人唔多講廣東話,深圳下一代因為本土性唔強又溝咗好多外省嘅,越來越少人肯講廣東話

而家香港客係深圳已經係少數,唔係你就人係乜?
唔好話深圳,以前外國見到華人多數講廣東話或者台山話,而家就普通話。

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
中國政府要推行說「規範言語」
如果是真,咁之前的聲生不息應該禁播,反而仲有中聯辦支持呢!

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2022-8-19 00:50 發表
湖南台“聲生不息”冇耐先大力推介廣東話香港歌,話消滅廣東話的都白痴
exactly. 係低能才信

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
不要中計,目的是挑撥南北文化對立

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-8-19 00:14 發表
香港話源自廣州,在廣州竟不許說廣洲話。
禁說 DLLM有錯嗎?廣東人男男女女都掛在口邊。

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-18 23:41 發表

近日,日本迴轉壽司店壽司郎(SUSHIRO)在廣州的分店被指禁止員工之間以廣東話溝通,發表這番言論的店長更表示若有發現員工上班時說廣東話就會「嚴格處理」,甚至威脅違反就會被解僱。

據內媒周四(18日)報道,有壽司郎廣州富力海珠城店的管理級人員在員工群組中下達命令禁止員工上班說廣東話的聊天截圖被流出,該管理人員表示「禁止用粵語聊天以及說髒話(口頭禪也不行)」「發現上班再講粵語的,舉報到我這里 ...
可能個位高管自己唔識廣東話,唔抵得人地

罷匪語😡

炒左嗰條友啦

新香人好喜歡廣東話同壽司朗,二揀一,ok

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-8-19 08:03 發表

就佢地呢句說話真心好笑,去人地地方講人地方言叫“就”?
你有無常識架?
深圳係唔係廣東省呀?
小學畢業未?

引用:

低智民族揀咗胡語為標準語🤭

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-8-19 08:32 發表

唔好話深圳,以前外國見到華人多數講廣東話或者台山話,而家就普通話。
國父孫中山都係講粵語
毛爺爺講湖南話
點解我要學普通話?

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2022-8-19 09:08 發表

低智民族揀咗胡語為標準語🤭
普通話真係好難聽