• 瀏覽: 39,832
  • 回覆: 357
  • 追帖: 1
+16
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2022-8-19 20:34 發表

咁撚驚就冇撚嚟啦🤷🏼‍♂️做到高管怕壞話🤷🏼‍♂️🖕🏼
日本人大多討厭中國,大多係公司外派焗住,鬼叫佢老細愛人民幣咩

叫什麼壽司, 就算叫飯團, 也不夠中囯, 要叫揸飯, 才夠中囯.

中國人唔食呢啲生冷野架, 食野味就差不多

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2022-8-19 14:38 發表

唔好講廢話啦, 一個唔做另一個頂上。 唔通去到泰國越南,唔尊重本地人唔驚比人燒左間廠?
上海都係啊,以前上海人排外地人,歧視外地人,現在上海本地人都要幫外地人打工,上海老闆很多是外省人多,所以本地人的優越感就降低了,

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-19 17:00 發表

我幾時有話勒令禁說廣東話? 我係反對呢間嘢個老細勒令唔比員工用廣東話溝通。

中華人民共和國 憲法 清楚寫明:
"各民族都有使用和發展自己的語言文字的自由,都有保持或者改革自己的風俗習慣的自由。"
http://www.gov.cn/guoqing/2018-03/22/content_5276318.htm

第2點, 我咪引用咗段新聞回咗你囉。

第3點, 梗唔 ...
睇返你之前講過啲乜嘢啦

附件

abbr_a644a8f8c33559712d192552c1be1e58.png(161.2 KB)

鼓吹普通話一定係滿清或者北京人嘅後代,真正漢人後代點會唔支持粵語廣東話。

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-19 14:58 發表
戇鳩北方人皇帝思想,去外國要人講普通話國語!!!廣東所有城市肯定係要講廣東話,反之我去廣東以外肯定自然講普通話
死鬼佬來香港,咪一樣要香港人講英文

引用:
原帖由 gig1234 於 2022-8-20 00:07 發表

死鬼佬來香港,咪一樣要香港人講英文
係香港無人敢企出來要鬼佬講中文
連高官答問題都係用英文,幾丟架

澳門都全中文啦,幾時見過澳門官員用葡文

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-8-21 09:31 發表

係香港無人敢企出來要鬼佬講中文
連高官答問題都係用英文,幾丟架

澳門都全中文啦,幾時見過澳門官員用葡文

不懂就問,牆壁上是葡文?

引用:
原帖由 yytong 於 2022-8-21 10:26 發表

不懂就問,牆壁上是葡文?
睇清楚我寫乜先

你見過澳門官員用葡文答記者問題嗎?
我就未,相反香港官員用英文答問題就不少

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-8-21 10:54 發表

睇清楚我寫乜先

你見過澳門官員用葡文答記者問題嗎?
我就未,相反香港官員用英文答問題就不少
不懂就問 葡語是西方主流語言?

引用:
原帖由 yytong 於 2022-8-21 14:45 發表

不懂就問 葡語是西方主流語言?
有關係嗎?
澳門係中文葡文都隹法定語文,但人家官員只會用中文答問題
不會似香港咁用英文答問題

你認為萄語唔係西方就流語言,咁法文德文呢?你見過法國總統,德國總理用英文答記者問題?咪又係用返法文德文

人家法國德國用返法文德文就無問題,點解你會記為香港只用中文就係有問題?人地嗰啲唔係國際城市?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]