• 瀏覽: 39,831
  • 回覆: 357
  • 追帖: 1
+16
和、丘、煮、包!

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 04:37 發表
其實廣州係最多人講廣東話
而家深圳就越來越少,連香港人上去都要講普通話就佢哋
深圳人英文越來越好,因為多外資

日笨政府對中國就扮哂嘢,但日企就懶叻做多咗🤭

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-19 04:37 發表
就佢地呢句說話真心好笑,去人地地方講人地方言叫“就”?

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2022-8-19 08:03 發表

就佢地呢句說話真心好笑,去人地地方講人地方言叫“就”?
其實你去過深圳未?

香港屬保安,即深圳,兩地一向講廣東話和客家話,十幾年前去深圳按摩,外省骨仔骨妹酒樓侍應全部要講廣東話,我幾年前去上海,都遇到兩個曾經深圳工作嘅,都係和我講廣東話
而家深圳人外省人唔多講廣東話,深圳下一代因為本土性唔強又溝咗好多外省嘅,越來越少人肯講廣東話

而家香港客係深圳已經係少數,唔係你就人係乜?

這間店很快摺埋

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
中國政府要推行說「規範言語」
中國政府會將幾千年歷史毀滅?

在廣東人地區, 想消滅廣東話???

那條友應該被炒

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-19 00:20 發表
中國政府要推行說「規範言語」
重慶有接近四千萬人,大部份人都不懂煲冬瓜,快叫中央去打壓

引用:
三條圳很多都是撈仔撈女,但仍有人講粵語

小事化大, 回歸前上大陸做嘢, 公司都有規定喺辦公室內只準講普通話, 包括香港外派員工在內...
目的係唔想有人攪小圈子或者講啲管理層聽唔明嘅嘢

中國開壽司店,班反日撚呢?

吾話廣東話講咩?

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-8-19 08:17 發表

三條圳很多都是撈仔撈女,但仍有人講粵語
十幾年前老撈要講廣東話先可以係深圳生存,撈妹要識廣東話服侍香港人,而家係港燦上去要講普通話就佢哋

撈佬唔識聽廣東話,好驚你哋作反