• 瀏覽: 39,843
  • 回覆: 242
  • 追帖: 1
+7
港人墮入東南亞人口販賣陷阱事件持續發酵,有在柬埔寨設廠的港商指,疫情下當地治安確有惡化,聽過類似人口販賣事件,但情況未算嚴重;亦有居泰

在柬埔寨當地,識有勢力人士,當然覺得治安好。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1865328/即時-港聞-人口販賣-在柬港商指當地治安並非如想像中嚴峻-居泰港人憂打擊旅遊業

泰國人我唔係咁驚,最驚呆灣人,佢哋好冇人性,衰咗就話自己係中國藉。

信不信由你

美國國務院周四(1日)發表2021年《美國販運人口報告》,連續第2年將香港評為第二級別監察名單,指未能達到消除人口販賣的最低標準。(文海欣 報道)
報告指,香港涉及的人口販運問題包括罪犯以虛假承諾,欺騙中國、菲律賓、南美等地區的受害人賣淫,及利用債務逼使外傭在香港家庭工作等。香港未有全面制定人口販運的刑事法律,未能達到消除人口販賣的最低標準,執法力度下降。

唔可以保障生存權的國家不去也罷!

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-8-18 20:09 發表
港人墮入東南亞人口販賣陷阱事件持續發酵,有在柬埔寨設廠的港商指,疫情下當地治安確有惡化,聽過類似人口販賣事件,但情況未算嚴重;亦有居泰

...
會唔會系NGO 串通美國同台灣去抹黑泰國同緬甸呢?

因為2個國都靠邊站去左中國

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-8-18 20:16 發表
泰國人我唔係咁驚,最驚呆灣人,佢哋好冇人性,衰咗就話自己係中國藉。
你有冇聽過芭堤雅水上電單車  刻意思話你整壞   要求賠償一萬元  結果後報警都要賠償   你明㗎啦

泰柬都唔知幾安全,有心反親畜牲唔好亂吹。

今日終於見胡慧沖出場.

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2022-8-18 20:25 發表
信不信由你

美國國務院周四(1日)發表2021年《美國販運人口報告》,連續第2年將香港評為第二級別監察名單,指未能達到消除人口販賣的最低標準。(文海欣 報道)
報告指,香港涉及的人口販運問題包括罪犯以虛假承諾,欺騙中國、菲律賓、南美等地區的受害人賣淫,及利用債務逼使外傭在香港家庭工作等。香港未有全面制定人口販運的刑事法律,未能達到消除人口販賣的最低標準,執法力度下降。
利用債務逼外傭留港工作?
我家外傭做咗四年,係大馬尼拉已經有一間好似香港錦綉嘅屋

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-8-18 20:09 發表

...
其實柬埔寨都好大下
有啲地方政府真係管唔到,好多山塞王

我朋友打工間制衣廠係柬埔寨,廠好鬼大,差唔多等於香港一條屋村咁大,入面有染廠有車間有住房有埋超市餐廳,外圍就請揸槍既警衛,廠門口有部裝甲車,好鬼誇張!

呢樣係睇你去做乜,如果係做水魚落左搭,救你唔返都唔出奇
咁都救得返,治安係十分好了

如果疫情嚴重,冇乜嘢都係冇過去呀!

看情況。香港可能有幾萬人。落入恐怖集團手中。相信年青人不小。

絕對不是一,兩天的事。相信從19年到了現在。很多黑暴流浪泰國,東南亞,英國。真是死左都冇人知。

年青人,任性亂來,沒有人生經驗,絕對是恐怖集團的肥豬肉,任割。可隣,可悲。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-18 21:38 發表

泰國一d都唔恐怖,d泰國人不知幾nice……我都唔能明台灣媒體講到咁恐怖為乜?扮受害者扮可憐?
泰國近班同中國重啟高鐵合作,有合作軍演和買中國軍火,仲有一路一帶,咁你明啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]