• 瀏覽: 55,731
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+17
自反修例示威後香港出現移民潮,前往台灣生活的香港人增多,台灣傳媒報道,近期一些居台港人Youtuber發布的影片都相當沉重,因為身分問題一直懸而未決。

報道指,包括「士多貓TV」與「徐茱廸Judy Tsui」兩位港人Youtuber的影片,在最近都提到港人在定居台灣1年後,仍然拿不到長期居留證的問題,他們一直積極配合台灣的移民署的法規,然而當地移民規定卻經常變動,使得香港人無所適從。

「徐茱廸Judy Tsui」所訪問一名已經取得居留證的香港人表示,許多港人選擇「投資移民」赴台,但是在產業的審核卻總被刁難,明明經營的是全自動無人停車場,與自助洗衣店,結果移民署仍要求「店面開設就需要有店員」的規定,令人難以理解。

而他最不滿的是當地港人明明一直努力符合規定,但移民署卻總能再次改變規則,在定居一年後,新規定竟是「要有職業證照」,他批評道「是不是該一年前就說明啊? 不要老是搬龍門嘛!」。他又批評當局沒有合約精神,有新的遊戲規則不應該追溯至生效前已經申請的個案,抱怨「為甚麼你要這樣為難香港人呢」。

什麼是棄卒,就是他們了

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... outuber斥搬龍門-唔尊重合約精神

陳嘉欣very靚女
真係丟架,連狗都不如

走啦,仲未柒夠咩,去柬埔寨啦

唔係天真到以為菜菜子會當你地係手足呀?

香港人去到台灣都係離不開開食店,但台灣競爭非常大,最後應該都會慘烈收場

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-8-18 21:21 發表
台灣都係人治嘅
中天被釘牌

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-18 21:25 發表

香港 (以前) 係法、理、情。

台灣係情、理、法。
https://www.hk01.com/台灣新聞/803728/佩洛西訪台-造謠指政府花9400萬遊說來訪-台男被查獲移送法辦

不要說笑了,言論自由?

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-18 21:39 發表

簽咗又點!中英聯合聲明,對住全世界簽都唔認數
你睇過中英聯合聲明未?

做人做到咁真係折墮,有時D野唔使講到出口既,台灣做到咁就係想你地知難而退,最折墮既係一些黃人拍片聲討台灣,死纏爛打,真係丟盡香港人的面子,食相相當難睇

去柬埔寨啦?

引用:
原帖由 BC0101 於 2022-8-19 20:26 發表
好多地方嘅投資移民又真係講明要請當地人做員工, 你又偷雞做呢d嘢, 開間唔知有無人幫襯嘅舖頭, 連員工都無,成功入藉又賣俾下一個投資移民。
所以兩邊都係騙子

主題標籤 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]