• 瀏覽: 7,585
  • 回覆: 30
《東網》早前率先獨家報道,香港保護兒童會轄下「童樂居」的多名職員涉嫌虐待嬰幼兒案,至今共有34名女職員被起訴及提訊。早前

4個月10周?咁得意嘅?好似問人幾歲,對方答28歲52個月

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220818/bkn-20220818153217391-0818_00822_001.html

引用:
原帖由 Jackishere 於 2022-8-18 17:04 發表
《東網》早前率先獨家報道,香港保護兒童會轄下「童樂居」的多名職員涉嫌虐待嬰幼兒案,至今共有34名女職員被起訴及提訊。早前

4個月10周?咁得意嘅?好似問人幾歲,對方答28歲52 ...
乜嘢叫4個月10週?

12歲52周記者
係咁嘅水平  

即係6個半月

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 17:05 發表

乜嘢叫4個月10週?
兩條罪

判得咁輕,點對得住d小朋友

成班人虐待成風

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-8-18 17:10 發表
成班人虐待成風
尋日狄志遠話
係政府嘅錯

受虐兒童陰影一世,人渣職員只判幾個月咁少,天地不容,人神共憤。

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-8-18 17:10 發表

兩條罪
正常唔應該咁講!
應該係兩罪分判4個月同10週分期執行!
因為有d罪係會同期執行結果只係需要坐4個月

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 17:17 發表

正常唔應該咁講!
應該係兩罪分判4個月同10週分期執行!
因為有d罪係會同期執行結果只係需要坐4個月
你講邊個唔正常 ?

引用:
原帖由 Jackishere 於 2022-8-18 17:04 發表

4個月10周?咁得意嘅?好似問人幾歲,對方答28歲52 ...
虐待兒童才判幾個月, 有L恐嚇作用咩 !

考慮到該2次事件後,裁判官以監禁21周及6個月作為2項控罪的量刑起點,經認罪及考慮整體刑期,共判囚4個月10周。

即係第一控罪判囚4個月,第二控罪判囚10周,分期執行。
唔好對現今記者咁高期望。

成個童虐會啲職員由上到下個個都要調查!

有無攪錯判咁輕算數

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]