• 瀏覽: 4,528
  • 回覆: 28
+2
阿富汗塔利班掌權這一年幹得如何?來聽聽經歷者怎么評價
2022-08-16 22:05·觀察者網
【文/觀察者網 李煥宇】

文章很長,我就不轉貼了,有興趣在這看 : https://www.toutiao.com/article/7132474911339217449

簡而言之,安全形勢大幅好轉,但缺了美西金援,經濟形勢嚴崚,未來挑戰不容輕視

2012-2022年間阿富汗平民的傷亡數字 圖表來源:BBC

美國要整死一帶一路
美國再用ISIS去阿富汗中東恐怖戰爭
不要怕
中俄伊朗印度帶頭反恐救災
一帶一路成真

現況就是美國決定偷哂阿富汗啲錢

附件

unnamed.png(705.95 KB)

沒有最差,只有更差。

巴基斯坦正走向破產。
當混亂時,巴基斯坦塔利班勢力會加強。
當塔利班能掌握核武時, 吞併巴基斯坦就不是夢。
到時再殺入中亞和伊朗, 就有機重現帖木兒的風彩。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-18 22:06 發表
巴基斯坦正走向破產。
當混亂時,巴基斯坦塔利班勢力會加強。
當塔利班能掌握核武時, 吞併巴基斯坦就不是夢。
到時再殺入中亞和伊朗, 就有機重現帖木兒的風彩。
就算政府破產,幾時輪到巴塔?當巴基斯坦軍隊無到?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-8-18 22:49 發表

就算政府破產,幾時輪到巴塔?當巴基斯坦軍隊無到?
在約一個月前, 巴基斯坦外匯存底已經剩不到90億美元,僅夠應付不到兩個月的進口支出。
現在巴基斯坦通貨膨脹為25%。
巴基斯坦貨幣不停下滑, 破產恐怕是一個月內的事。
巴基斯坦軍隊如果冇糧出未戰先降就麻煩了。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-18 23:01 發表

在約一個月前, 巴基斯坦外匯存底已經剩不到90億美元,僅夠應付不到兩個月的進口支出。
現在巴基斯坦通貨膨脹為25%。
巴基斯坦貨幣不停下滑, 破產恐怕是一個月內的事。
巴基斯坦軍隊如果冇糧出未戰先降就麻煩了。
向巴塔投降?

唔通巴塔有錢出糧?

巴軍自己做老細唔好?

好多野真係有少少腦都講唔出。雖然香港多戇鳩仔。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-8-18 23:33 發表

向巴塔投降?

唔通巴塔有錢出糧?

巴軍自己做老細唔好?

阿富汗塔利班都無錢出糧,但阿富汗軍一樣投降。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-8-18 23:33 發表

向巴塔投降?

唔通巴塔有錢出糧?

巴軍自己做老細唔好?

巴軍一向自己做老細,但下層軍官想自己做老細,咁可以點?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-19 00:05 發表

阿富汗塔利班都無錢出糧,但阿富汗軍一樣投降。
阿富汗偽軍夠唔夠阿塔打?

你估下巴軍夠唔夠巴塔打?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-19 00:07 發表

巴軍一向自己做老細,但下層軍官想自己做老細,咁可以點?
你再轉移話題,都改變唔到無論巴軍點搞都唔會輸比巴塔既事實

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-8-19 07:33 發表

阿富汗偽軍夠唔夠阿塔打?

你估下巴軍夠唔夠巴塔打?
好難講。
巴基斯坦軍搞唔掂巴塔係事實。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-19 07:45 發表

好難講。
巴基斯坦軍搞唔掂巴塔係事實。
美國夠搞唔掂塔利班啦,幾時阿塔打到華盛頓呀

香討真係多戇鳩仔

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-8-19 10:06 發表

美國夠搞唔掂塔利班啦,幾時阿塔打到華盛頓呀

香討真係多戇鳩仔
原來美國係阿富汗隔離

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]