• 瀏覽: 9,387
  • 回覆: 77
+9
【有線新聞】英國通脹再創40年新高,首次突破雙位數,食品價格升幅最高。數百萬從事公共服務的工人,不滿薪金追不上通脹,醞釀在秋季大罷工。
英國通脹急速,國家統計局公布七月份消費物價按年升10.1%,創1982年2月以來新高,亦高過市場預期,較六月時的9.4%再升0.7個百分點。
食品升幅最大、按年升12.7%,特別是芝士、牛奶、麵包和雞蛋等基本食品。其中750克切片白麵包,售價1.06英鎊,折合約10港元,較去年升7.1%。4品脫全脂牛奶、即約2.2公升,賣1.34英鎊、折合近13港元,升幅達12.6%。面對物價上漲,國統局數據顯示,當地工人實際工資在第二季下降4.1%,是連續第9個月下跌,更出現20多年最大降幅。多個工會計劃投票醞釀大罷工,工會表示,工資待遇跟不上生活成本飆升,一旦加薪談判無法解決,會發起秋季大罷工,將是英國自1970年代以來最大規模罷工浪潮,可能會影響醫院、消防、學校、交通網絡服務,涉及數以百萬人。不過英國政府表明,若現提高工資可能會進一步刺激通脹。除了物價問題,英國更面臨缺水,受乾旱影響,再有水務公司宣布制水措施。泰晤士水務下周三起,禁止客戶使用水喉管取水,受影響的包括首都倫敦。

又話嗰度乜嘢都好過香港嘅??

新聞來源連結:
https://www.i-cable.com/新聞資訊/51363/英國通脹突破10-工人醞釀秋季大罷工/

黃人仲話好抵,因為香港一升牛奶都唔止$13 可憐係英國原本市民俾 BNOer 炒貴晒物價了

引用:
原帖由 ar2man 於 2022-8-18 07:59 發表
黃人仲話好抵,因為香港一升牛奶都唔止$13 可憐係英國原本市民俾 BNOer 炒貴晒物價了
佢哋都唔諗吓人哋人工同埋稅

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-18 07:54 發表
【有線新聞】英國通脹再創40年新高,首次突破雙位數,食品價格升幅最高。數百萬從事公共服務的工人,不滿薪金追不上通脹,醞釀在秋季大罷工。英國通脹急速,國家統計局公布七月份消費物價按年升10.1%,創1982年2月以來新高,亦高過市場預期,較六月時的9.4%再升0.7個百分點。食品升幅最大、按年升12.7%,特別是
那就快加人工啦

去吧,曱甴出多啲力攪大三吧主人先會覺得你地有用架,可能提早2+1,出年就有真BC

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-18 07:54 發表
【有線新聞】英國通脹再創40年新高,首次突破雙位數,食品價格升幅最高。數百萬從事公共服務的工人,不滿薪金追不上通脹,醞釀在秋季大罷工。英國通脹急速,國家統計局公布七月份消費物價按年升10.1%,創1982年2月以來新高,亦高過市場預期,較六月時的9.4%再升0.7個百分點。食品升幅最大、按年升12.7%,特別是
呢啲叫民主通脹

就算點升法,我老友 Eddie 都堅持 Fish & Chips 係 5 鎊唔洗。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-18 08:21 發表

呢啲叫民主通脹

就算點升法,我老友 Eddie 都堅持 Fish & Chips 係 5 鎊唔洗。
依家係倫敦一份fish n chips賣10鎊啦。

引用:
原帖由 天涯地角 於 2022-8-18 08:25 發表

你嘅 London 同我老友 Eddie 嘅 London 一定唔一樣

引用:
原帖由 天涯地角 於 2022-8-18 08:25 發表

你一定呃人,Eddie 冇可能會錯,除非唔係

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-8-18 08:11 發表
呢條契弟都無得撈
點 FXXK 都唔關佢事

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-18 08:21 發表

呢啲叫民主通脹

己經証實咗佢過咗蠅國嘆新生活, 但還念念不忘香港

附件

line_20220817_152317.png(206.95 KB)

唔使怕,有BNO er 過嚟幫手!佢哋話什麼在英國做奴隸都好過在香港做皇帝!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-18 08:29 發表

呢條契弟都無得撈
點 FXXK 都唔關佢事
證明英國人好愚蠢, 選咗條廢柴出嚟, 毫無建樹, 垃圾政府, 垃圾政客.

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-18 08:28 發表

你嘅 London 同我老友 Eddie 嘅 London 一定唔一樣
唔通London 都有兩個咩,
行晒英倫三島都唔會有5鎊一份炸魚薯條啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]