• 瀏覽: 34,721
  • 回覆: 261
+5
油麻地母嬰健康院周一(15日)發生鐵閘壓死43歲女保安員魏玉筠的慘劇。魏女的家人今日(17日)透露,警方曾向家人表示,肇事的電動鐵閘在兩周前已

點解mirror單嘢有咁大聲音, 呢單就細咁多?
保安條命唔值錢? 低過跳舞嘅?
如果真係壞咗兩個星期都無人理?
油麻地母嬰健康院屬於衛生署! 咁負責嘅就係政府嘅機電工程處!
呢單嘢政府責無旁貸
相對mirror呢單嘢政府更加要嚴謹正視! 睇下機電有無失職!?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/804956/鐵閘壓死女保安-死者母質問-故障兩周無維修-賠返個女畀我

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 06:06 發表
油麻地母嬰健康院周一(15日)發生鐵閘壓死43歲女保安員魏玉筠的慘劇。魏女的家人今日(17日)透露,警方曾向家人表示,肇事的電動鐵閘在兩周前已

...
咪調查緊囉 😮💨

難詞其究,一定要有人負責既, 咁大度閘都冧得落黎,即係唔只電機問題,連結構都有問題

金屬疲勞

都係政府錯,倍錢,,,

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 06:06 發表

...
同醫院索償

南無阿彌陀佛

政府點解要負責? 係唔係應該請佢間公司?

鐵閘移出過火, 應該有定位管著。

知道故障點解重要女保安關閘,一定要追究

一定要還死者一個公道,入伙2年就跌閘?化唔化學啲!應該機電處盡快檢查有關公司近年安裝鐵閘有冇問題。

RIP

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-8-18 08:19 發表
如請她是外判公司,外判一定有買員工「勞工保險」— 由保險公司賠償。
另外其家屬可循民事訴訟,追究有關部門疏忽導致傷亡的賠償。
健康院屬衛生署的政府物業,保養維修🧰「電動大閘」是由機電工程處負責。

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-8-18 08:19 發表
呢間診所係政府嘅衛生署嘅! 佢嘅閘冧咗壓死人點解唔係政府負責?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 08:43 發表

如請她是外判公司,外判一定有買員工「勞工保險」— 由保險公司賠償。
另外其家屬可循民事訴訟,追究有關部門疏忽導致傷亡的賠償。
健康院屬衛生署的政府物業,保養維修🧰「電動大閘」是由機電工程處負責。
壞咗兩個星期機電都無維修又無發現問題可以係刑事疏忽!

主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]