• 瀏覽: 34,751
  • 回覆: 27
+5
油麻地母嬰健康院周一(15日)發生鐵閘壓死43歲女保安員魏玉筠的慘劇。魏女的家人今日(17日)透露,警方曾向家人表示,肇事的電動鐵閘在兩周前已

點解mirror單嘢有咁大聲音, 呢單就細咁多?
保安條命唔值錢? 低過跳舞嘅?
如果真係壞咗兩個星期都無人理?
油麻地母嬰健康院屬於衛生署! 咁負責嘅就係政府嘅機電工程處!
呢單嘢政府責無旁貸
相對mirror呢單嘢政府更加要嚴謹正視! 睇下機電有無失職!?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/804956/鐵閘壓死女保安-死者母質問-故障兩周無維修-賠返個女畀我

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-8-18 08:19 發表
政府點解要負責? 係唔係應該請佢間公司?
呢間診所係政府嘅衛生署嘅! 佢嘅閘冧咗壓死人點解唔係政府負責?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 08:43 發表

如請她是外判公司,外判一定有買員工「勞工保險」— 由保險公司賠償。
另外其家屬可循民事訴訟,追究有關部門疏忽導致傷亡的賠償。
健康院屬衛生署的政府物業,保養維修🧰「電動大閘」是由機電工程處負責。
壞咗兩個星期機電都無維修又無發現問題可以係刑事疏忽!

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 08:56 發表

唔可以用電動正常操作,但仍可以用人手操作,所以要找出原因導致塌倒
有機會係支撐鐵閘嘅牆出現問題, 屋宇處都可能有責任

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 09:07 發表

是建築署及機電工程署,所以已即日展開巡查行動。
屋宇署負責管理同檢查比建築署更大責任

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2022-8-18 09:08 發表
樓主,所以政府都為此事努力撿查相類似裝置及即時維修中
度閘壞咗兩個星期都無維修又無發現安全問題!
發生問題先高調檢查=賊過興兵!
有關官員同人士使唔使負責?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 09:15 發表

呢單唔關屋宇署事
屋宇署負責建築物嘅安全檢查點解唔關佢事?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 09:32 發表

屋宇署是香港特別行政區政府發展局轄下的部門,成立目的是依照《香港法例》第123章《建築物條例》及相關法例,改善香港樓宇建造和維修的質素,包括提供樓宇安全貸款計劃、監管建築環境(地盤)安全,以及以執法行動對付新建築物的違例行為、危險樓宇及危險斜坡、排水渠的損毀和招牌安全等。
既然負責建築物安全點解佢唔使負責?
清拆令/維修令都係由屋宇署發出, 建築署屬於被動嘅部門

引用:
原帖由 ttyiu 於 2022-8-18 09:45 發表

不見超哥,不見司局長,不見重案如臨大敵
無mirror咁出名又無宣傳價值
件事發生在政府部門管核嘅衛生處係咪應該更嚴重?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 09:49 發表

分別於:
屋宇處是負責私人樓宇
建築處是負責政府物業和相關津貼學校等

列如:
拆除鎖在街道上鐵攔干的單車🚲
鐵欄干是路政署
街道是地政處
清理垃圾是食環署
社區協調是民政署
以上每次行動就要動用4個部門
OK, 你啱

睇下張相度閘嘅設計同結構主要適合自動操作, 用人手操作其實係有一定危險
壞咗兩星期無維修! 機電處難辭其咎

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 09:59 發表
睇下張相度閘嘅設計同結構主要適合自動操作, 用人手操作其實係有一定危險
壞咗兩星期無維修! 機電處難辭其咎

再睇呢度閘嘅設計只地下有軌道而頂部就無任何支撐,
人手操作下只要用力不平衡或者拉得太出就有危險

引用:
原帖由 kisshing 於 2022-8-18 10:08 發表
同人唔同命 可恨又可悲
睇下有幾多人回覆就明白知名度有幾重要?
Mirror 嘅舞蹈員同一個健康院嘅保安條命價值真係完全唔同

引用:
原帖由 Pele1127 於 2022-8-18 10:12 發表
呢個世界平均10秒內就死1個人 洗唔洗全部拎晒出嚟討論?
呢單嘢涉及政府嘅責任點可以唔重視?

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-8-18 10:15 發表
政府又再實踐 治療勝過預防 👍 , 見到棺材先至開始做嘢 檢查全港正苦大閘 🤫
唔做唔錯, 無人出聲當無事! 一直都係殖民地官員嘅座右銘, 回歸25年都適用
[E+話當時香港唔係殖民地但當時港英政府就話係]

主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]