• 瀏覽: 34,768
  • 回覆: 261
+5
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 09:59 發表
睇下張相度閘嘅設計同結構主要適合自動操作, 用人手操作其實係有一定危險
壞咗兩星期無維修! 機電處難辭其咎

再睇呢度閘嘅設計只地下有軌道而頂部就無任何支撐,
人手操作下只要用力不平衡或者拉得太出就有危險

正苦建築物冇買三保只可以民事索償社會悲歌同一案例mirror 出重案去查

同人唔同命 可恨又可悲

呢個世界平均10秒內就死1個人 洗唔洗全部拎晒出嚟討論?

引用:
原帖由 kisshing 於 2022-8-18 10:08 發表
同人唔同命 可恨又可悲
睇下有幾多人回覆就明白知名度有幾重要?
Mirror 嘅舞蹈員同一個健康院嘅保安條命價值真係完全唔同

引用:
原帖由 Pele1127 於 2022-8-18 10:12 發表
呢個世界平均10秒內就死1個人 洗唔洗全部拎晒出嚟討論?
呢單嘢涉及政府嘅責任點可以唔重視?

政府又再實踐 治療勝過預防 👍 , 見到棺材先至開始做嘢 檢查全港正苦大閘 🤫

rest in peace

$40時薪x10小時x6日x52周x20年=$2, 496, 000
賠三球啦... 

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-8-18 09:53 發表

未整應該用圍欄圍住佢唔好俾人行埋去
同意 管理層責任大

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 10:07 發表

再睇呢度閘嘅設計只地下有軌道而頂部就無任何支撐,
人手操作下只要用力不平衡或者拉得太出就有危險
有管位管住唔可以拉或者推出界,除非。。。。

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-8-18 10:15 發表
政府又再實踐 治療勝過預防 👍 , 見到棺材先至開始做嘢 檢查全港正苦大閘 🤫
唔做唔錯, 無人出聲當無事! 一直都係殖民地官員嘅座右銘, 回歸25年都適用
[E+話當時香港唔係殖民地但當時港英政府就話係]

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-8-18 10:18 發表

有管位管住唔可以拉或者推出界,除非。。。。
不如你睇下自己屋企度鐵閘就明應該點設計?

RIP

公家嘅嘢
係睇嗰個地方嘅主管有幾緊
有啲主管做得好hea
可以完全唔理

我經常經過灣仔一個公廁
廁所門係爛嘅
水龍頭係壞嘅
沖厠制係壞嘅
掛鉤係爛嘅
厠板又係爛嘅
幾個月都係求其掛個"待維修"嘅牌就算數