• 瀏覽: 34,717
  • 回覆: 261
+5
引用:
原帖由 Puke007 於 2022-8-18 08:19 發表
政府點解要負責? 係唔係應該請佢間公司?
如請她是外判公司,外判一定有買員工「勞工保險」— 由保險公司賠償。
另外其家屬可循民事訴訟,追究有關部門疏忽導致傷亡的賠償。
健康院屬衛生署的政府物業,保養維修🧰「電動大閘」是由機電工程處負責。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 08:46 發表

壞咗兩個星期機電都無維修又無發現問題可以係刑事疏忽!
不是單一例子

咩都報價,便會如此

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 08:46 發表

壞咗兩個星期機電都無維修又無發現問題可以係刑事疏忽!
唔可以用電動正常操作,但仍可以用人手操作,所以要找出原因導致塌倒

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 08:56 發表

唔可以用電動正常操作,但仍可以用人手操作,所以要找出原因導致塌倒
有機會係支撐鐵閘嘅牆出現問題, 屋宇處都可能有責任

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 06:06 發表
油麻地母嬰健康院周一(15日)發生鐵閘壓死43歲女保安員魏玉筠的慘劇。魏女的家人今日(17日)透露,警方曾向家人表示,肇事的電動鐵閘在兩周前已

...
同人唔同命

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-18 08:05 發表

同醫院索償
健康院是政府物業,由政府負責,亦即是全港市民埋單。
除非呢個電動閘門未過保養期或由承建商提供外判保養維修。

「建築署及機電工程署已即日展開巡查行動,檢視所有政府處所同類型大型電動趟閘,特別是手動模式相關裝置,確保可安全供人手操作,以避免同類意外發生;預計有關的檢查行動於兩星期內完成。」

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 08:59 發表

有機會係支撐鐵閘嘅牆出現問題, 屋宇處都可能有責任
是建築署及機電工程署,所以已即日展開巡查行動。

樓主,所以政府都為此事努力撿查相類似裝置及即時維修中

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-8-18 09:07 發表

是建築署及機電工程署,所以已即日展開巡查行動。
屋宇署負責管理同檢查比建築署更大責任

鬼叫你無曱甴幫妖團咁文宣

安息啦

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2022-8-18 09:08 發表
樓主,所以政府都為此事努力撿查相類似裝置及即時維修中
度閘壞咗兩個星期都無維修又無發現安全問題!
發生問題先高調檢查=賊過興兵!
有關官員同人士使唔使負責?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 09:10 發表

呢單唔關屋宇署事

十幾年前考保安證書堂
呀sir 一定會講鐵閘壓死人新聞
呢家就無囉

無既,人善亡就出事

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-18 09:10 發表

發言人稱:「建築署及機電工程署已即日展開巡查行動,檢視所有政府處所同類型大型電動趟閘,特別是手動模式相關裝置,確保可安全供人手操作,以避免同類意外發生;預計有關的檢查行動於兩星期內完成。
其他工務部門包括水務署、渠務署、土木工程拓展署及路政署,亦會於一星期…..
原文網址: 鐵閘壓死女保安|政府檢查同類電動趟閘 料一至兩星期完成 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/805060

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]