• 瀏覽: 33,738
  • 回覆: 216
【星島日報報道】香港觀鳥會今日(17日)發布「全港麻雀普查結果」,全港市區約有約28.7萬隻樹麻雀,較2021年回升36...

當時貪曾唔識貨,找隻在香港極難見到鳥為區鳥.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/本港市區麻雀達28萬隻-神秘急飆36-全球下降香港竟反彈-123919928.html

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-17 22:46 發表
麻雀都知香港才是天堂,唔通返大陸咩,你有無見深圳有麻雀,我就唔見有
證明有國安法後香港真係正好多喎,麻雀都醒過班BNOer

樓下日日早晚都有人餵食,一聴到佢扮聲,四方八面連白鴿成羣飛落尼,場面嚇人,幾驚撞埋尼,d麻雀已經視人如無物,你唔行到埋身,佢都唔會跳開兩步,莫講話飛走,警覺性急劇退化😄

引用:
麻雀都知香港才是天堂,唔通返大陸咩,你有無見深圳有麻雀,我就唔見有
麻雀班鳩都有

麻雀幾可愛

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-8-17 23:00 發表
麻雀幾可愛
喺沙堆沖涼

引用:
點會無之前成日見

引用:
幫你搵埋

https://m.bilibili.com/video/BV1qo4y127yE

引用:
真係九唔搭八, 你返過大陸未?

很多時見到野鴿晚上在路邊就咁瞓覺, 都唔怕人.

觀鳥會呢間濕鳩組織只係擦存在感, 亂柒咁作數.
香港的麻雀係唔驚路人, 當有路人經過, 麻雀只係跳開唔係飛走.

引用:
原帖由 DZDD 於 2022-8-18 00:13 發表

真係九唔搭八, 你返過大陸未?
D榮肛廢柴點敢過關呀?!

我住個頭有人喂Tim   麻雀肥到個乒乓球咁圓

會不會徵兆,手Jokes離開,其他才有生機?!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]