• 瀏覽: 72,790
  • 回覆: 728
  • 追帖: 3
  • 分享: 20
+13


移民潮不斷,機場彌漫一片離愁別緒。周二(16日)晚上的離境大堂,別離場面依然未減,有舉家移民加拿大的港人指,考慮到香港教育制度急速轉變,遂決意離港,他相信當地的教育環境較具啓發性,可予孩子愉快成長;亦有移民英國的家庭直言,本港教育背離其固有價值觀,另在國安教育的不明朗下,認為無法相信女兒可在本港自主學習,遂決定移民英國開展新生活,趕於9月開學前出發。


機場愈夜愈熱鬧 送機、離港親友相擁道別

政府統計處最新公布,本港2022年中人口729萬,按年大減12.2萬,當中人口淨遷移達11.3萬。疫情下機場本來甚為冷清,但愈夜愈熱鬧,離境大堂擠滿移民送機人潮,不少家人緊緊相擁道別,亦有人不禁淚灑當場
葉先生一家四口,連同兩隻大混種唐狗,將出發前往加拿大,「養咗五年,都當佢哋係屋企人喇,所以都帶埋走。」

家長不認同公民與社會發展科指定要怎樣想

他認為香港教育制度的急速轉變,是其決意離開主因,當中他最擔憂新設的高中公民與社會發展科,「以前無公社科,我地老一輩就係EPA(經濟及公共事務科), 但當時都係好資料化,畀資料你自己諗,但依家佢話埋畀你聽要點樣諗,你唔使搵資料,背就得㗎喇。 呢啲教育唔適合細路。」他又提到,數位原任職大學教授的朋友已因學術自由收窄,選擇提早完約離港,「如果仲畀細路留返香港讀書,都唔知會變成點。」

籌備兩年移民加拿大 等幼子小學畢業即起行

葉先生指,曾細閱加拿大的教育課程框架,認為較具鼓勵性及啓發思考,「相信細路發揮可以大啲。」他又提到,社會環境出現巨變,兩年前已萌生移民念頭,惟幼子盼可完成小學課程,遂延至他日前完成畢業禮才離港,「行完畢業禮先走,個細路會開心啲囉,叫完成咗(心願)。」

「一係要改變到佢,如果唔係就佢改變梗你」

葉先生不捨在港親友,但對香港的留戀,他說已隨變質逐漸消逝,「係唔捨得,但依家少咗好多喇,等於識一個朋友,好老友嘅,原來幾十年後唔係嗰個嚟,咁斷捨離唔係好難。」他又指本港正逐漸改變,「一係要改變到佢,如果唔係就佢改變梗你,你改變唔到佢,咪唯有改變自己囉。

舉家持BNO移英 家長:為女兒找較佳學習環境

鍾氏一家則乘搭今晚航班赴英開展新生活。鍾太表示,考慮到本港時下教育制度背離其固有價值觀,另在國安教育的不明朗下,遂決意以英國國民(海外)護照BNO護照移民,並早在半年前已着手準備,盼為6歲的女兒提供較佳的學習環境,「大家都見到香港近幾年發生嘅事,同我地價值觀唔同,反而去到英國,就係Happy School (標榜愉快學習)。」

她又提到,適逢女兒剛幼稚園畢業,正好無縫赴英升學,下月5日將會入讀當地小學,「啱啱可以銜接到,唔使(讀本地小學)半途離開。」她指身邊最少有十位有家室友人已移民離港,自己雖不捨家人,「但一講到係為咗小朋友教育,大家都明白同理解。」鍾太表示,移英後丈夫將繼續從事物流業,相信可較易適應。

本港移民潮不斷,學生人數驟減,教育局局長蔡若蓮早前接受多間傳媒專訪指,移民家長不一定不滿本港教育制度,認為他們或因現時移民門檻低,遂令家長或抱嘗試心態,又重申移民潮「觀感大於實數」

========================================================================================================================

國安法下點會話教育制度不明朗呢? 連幼稚園都獲派習近平講話學習,仲唔夠明朗?

既然認為背離固有價值觀,有能力就梗係自己為子女打算啦。你有你價值觀,佢有佢國民愛國教育撥亂反正,誰也說服不了誰。講多無謂,趁仲有離境自由。

移民潮「觀感大於實數」?咁咪好囉!各有各做,各適其適。係呢,就快開學,唔知啲學校請夠教師未。


新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/804662/移民-開學在即-機場現送機離愁-家長為子女離港-港教育變質

[ 本帖最後由 hfceddie 於 2022-8-17 06:29 編輯 ]



附件

Emigration.jpg(261.35 KB)

2022-8-17 05:44

Emigration.jpg

Emigration - Dog.jpg(270.85 KB)

2022-8-17 05:44

Emigration - Dog.jpg

如果唔識管教


下一代更加學壞



引用:
原帖由 keung135 於 2022-8-17 05:54 發表
如果唔識管教


下一代更加學壞
少替別人擔心啦。



快D滾吧!
耶穌多多!
😡



[隱藏]
快些走吧!
香港係鬼地方
一定唔可以留低
一路好走
上路吧!



每一次告別,可能就是永別
活在當下,珍惜一切



同意價值觀唔同哂!以前香港唔會唔啱聽就打人,裝修人哋地方!唔會起人底,迫人哋認同自己理念,唔會呃啲無知少女去做天使…


都係嗰句自己爭取返黎


離開咗就咪撚返來了!


[隱藏]
一路好走!


引用:
原帖由 黑色勇士 於 2022-8-17 06:56 發表
同意價值觀唔同哂!以前香港唔會唔啱聽就打人,裝修人哋地方!唔會起人底,迫人哋認同自己理念,唔會呃啲無知少女去做天使…
除咗小朋友,班家長去到外國比人管教下都係好事唧😔。香港得來唧…太容易了。



係囉, D老師帶學生出去暴動,時伐曱命,教育仲唔係變晒質?!


將會大鎖港,有得走好走,吹左兩年仲繼續吹,曱甴仔低智又厚顏


子女去到被人自由砌,聲都冇得你出


[隱藏]
學習不嬲都要下苦工,先苦後甜上金字塔。如果諗住避世式完成管教責任,讓仔女遊山玩水hea 到成年跟住自生自滅,自己又立一個棄養父母嘅榜樣,結果唔難預計。哈哈!


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]