• 瀏覽: 77,438
  • 回覆: 728
+12
講到尾咪又係去搶人地資源做蝗蟲

唔明港府點解唔取消佢地香港身份

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-17 05:28 發表

移民潮不斷,機場彌漫一片離愁別緒。周二(16日)晚上的離境大堂,別離場面依然未減,有舉家移民加拿大的港人指,考慮到香港教育制度 ...
成日吹,走幾多,比你走20萬,30萬有乜問題,最重要你走左永遠吾好返,比D尊嚴,身份証取消埋,咁起碼有D自尊。

呢班人其實好老土。
我係一個加拿大的華人,近年見好多呢的啲移民友。佢地到步後就會扮基督徒去教會識人搵人幫,又會話嗰教父講野好有道理,有個仲話聽到流眼淚,我問佢有邊段聖經令佢咁感動,佢講唔出。
佢地剛到步冇車開就成日話外國啲交通唔方便香港啲交通好,我同佢地講自己去考車牌買車同比 insurance, 佢地話未有公作冇錢買。我同佢地講話去 superstore做佢地又話遠又低人工,不過最後都死死地去做,有好多去同華人打工做server,在加拿大住左兩三年後就話唔習慣回香港。

黃色物體一路好行
去外國做番個人

成王敗寇,
曱甴輸晒。

自己都變質唔講?

引用:
原帖由 Blonzz 於 2022-8-17 07:25 發表

身份證點取消?你教我。仆街,而家唔係我哋BNO 唔想取消中國籍,係你哋中國強加中國籍比我哋,又取消唔到。你估我哋好想要?

你應該問入境處處長,佢有權取消某個人既香港永久居民身份

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-17 05:28 發表

移民潮不斷,機場彌漫一片離愁別緒。周二(16日)晚上的離境大堂,別離場面依然未減,有舉家移民加拿大的港人指,考慮到香港教育制度 ...
自從黑暴、私了、裝修…後,
香港確實變了,
可走則走,
外國冇黃C曱甴,
有自由的空氣,
普世價值的人權~

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-8-17 07:36 發表

你應該問入境處處長,佢有權取消某個人既香港永久居民身份
你睇睇基本法先啦。

引用:

引用:
原帖由 st105 於 2022-8-17 07:02 發表

除咗小朋友,班家長去到外國比人管教下都係好事唧😔。香港得來唧…太容易了。
好多有離心既人以為外國地方好D, 等佢地去到個D地方就知, 實際生活同旅遊係唔同情況, 東升西降已成現實, 活係幾百年前既平行時空唔面對現實總需要有經歷, 都岩既, 個心都唔度, 留係度又無作為, 去其他地方做下清潔工填補下其他國家定勞動人口都好事來.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]