• 瀏覽: 77,494
  • 回覆: 728
+12
走咗仲好,香港就可以讓更多年青人可以有上流的機會

又話有200幻隻?走末

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-17 05:28 發表

移民潮不斷,機場彌漫一片離愁別緒。周二(16日)晚上的離境大堂,別離場面依然未減,有舉家移民加拿大的港人指,考慮到香港教育制度 ...
每年8、9月都重覆報導一次

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-17 05:28 發表

移民潮不斷,機場彌漫一片離愁別緒。周二(16日)晚上的離境大堂,別離場面依然未減,有舉家移民加拿大的港人指,考慮到香港教育制度 ...
From 689

什麼是文化震盪?看到白人做清道夫是其一,更重要的是怎樣看待未成年性行為?怎樣看待父母的地位?身邊的中學同學懷孕、墮胎怎樣理解?「軟性毒品」是什麼一回事?做家長的有準備嗎?出了問題,找誰?找羅冠聰?他大概會用一個字把你頂回去:「Freedom」(自由)!找約翰遜?他一句話回你:「入鄉隨俗嘛」!十五歲懷孕有什麼問題?墮胎有什麼問題?

不出幾年,所謂移民英國的香港人會發現,自己身份的轉變不僅是拿了英國護照,而是5+1 = 6年之後下一代的價值觀完全變成英國青年人的一套,脫離中國人、香港人的一套。

為了走而走,犧牲品是下一代?

引用:
原帖由 戀愛專家灌揊 於 2022-8-17 07:03 發表
將會大鎖港,有得走好走,吹左兩年仲繼續吹,曱甴仔低智又厚顏
胡溫時代,我都無想過會走回頭路, 會出現領導終身制, 老人政治重回。。。。

引用:
原帖由 Blonzz 於 2022-8-17 07:25 發表

身份證點取消?你教我。仆街,而家唔係我哋BNO 唔想取消中國籍,係你哋中國強加中國籍比我哋,又取消唔到。你估我哋好想要?

申請咪得囉
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html

引用:
原帖由 terada 於 2022-8-17 06:26 發表
快些走吧!
香港係鬼地方
一定唔可以留低
一路好走
上路吧!
人各有志。。闗你蛋事

咁搞法香港唔變返舊時漁港都好難

引用:

去佐唔好返來

引用:
原帖由 前晚Cute膠樽 於 2022-8-17 07:16 發表

成日吹,走幾多,比你走20萬,30萬有乜問題,最重要你走左永遠吾好返,比D尊嚴,身份証取消埋,咁起碼有D自尊。
甘點解大陸人出去就吾洗取消中國藉

唔係你班人搞到咁盡,駛變成咁?
仲係到日日貼埋D咁既新聞覺得自己好醒咁

rip

引用:
原帖由 冬眠熱情的屋 於 2022-8-17 08:00 AM 發表

申請咪得囉
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html
留返張身份證,以備將來實行真普選返港投票

引用:

去俾人限制下都好,香港太自由唔岩你哋

引用:

起碼走到下年鳥

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]