• 瀏覽: 25,116
  • 回覆: 38
起碼近期不會。從何見得呢?
大陸竟然有空制裁台灣獨派物體。若有心攻台,講一句都懶。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-8-16 21:55 發表
起碼近期不會。從何見得呢?
大陸竟然有空制裁台灣獨派物體。若有心攻台,講一句都懶。
老尾都唔落場?咁笨?

引用:
原帖由 hanE 於 2022-8-16 22:31 發表

老尾都唔落場?咁笨?
大陸唔想開打,先搞好自己更重要。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-8-17 07:50 發表

大陸唔想開打,先搞好自己更重要。
按照2035高鐵到台北的目標。其實已經有一個路線圖,
由2035向前推4年的施工及檢測運行時間。
2031年就會開工。
財務安排,工程立項要提前一年通過。
2030年台灣政局基本要穩定下來。
用兩年時間平伏動盪政局,2028年需要取回台灣掌控權。
現在還欠台灣東部軍事掌控能力的缺口,需要待福建艦形成戰力。試行運作才能實施管控。
福建艦形成戰力時間大約需要2年,2024年就可以測試武統運作。
2024至2028年有4年時間調較。

而且2024年台灣及美國大選,美軍換代未到一半。

由現在到2024年是向世界確立台灣省的法律地位。令世界明白接受這個現實,及進行穩步的逐步武裝統一行動。

樓主的標題意思應該係這兩年未有顛覆性大型軍事衝突武力行動。。
拜登前幾天已經替習主席轉達了這決定了。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-8-17 09:54 發表

自己永遠都有得搞,該下手時應下手。
擒賊先擒王,要打就打條攪屎棍。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-8-17 10:31 發表

斬首不易,還是全面佔領比較容易。
圍而不打,全面封鎖,設立禁飛區,一個月成個呆灣島嗅曬啦!一個月唔得圍夠三個月

這是明牌,大家都知道的,中央現在還是防獨,沒有促統。
美國也知道,所以才不斷切香腸,以逼迫中國讓渡利益。
只是民進黨可能會急獨。所以,戰爭也許很快爆發。
時間在大陸一邊,但觸發武統的扳機卻在民進黨手上。

當時覺得大陸會先封鎖台海兩個月,待台民鼓譟的時候通過秘密渠道與各台灣有力人士摸底,促成以武迫統之勢。

但睇到咁多枝節,即是「講住先」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-8-17 14:09 發表
當時覺得大陸會先封鎖台海兩個月,待台民鼓譟的時候通過秘密渠道與各台灣有力人士摸底,促成以武迫統之勢。

但睇到咁多枝節,即是「講住先」。
圍、拖、老尾唔落場點都唔會開第一槍,而且對臺動手就係尾國最想見到的局面,亞爺忍咗咁耐,會爭朝夕?

引用:
原帖由 真面目 於 2022-8-17 10:31 發表

斬首不易,還是全面佔領比較容易。
收島不難,但二千幾萬雙蓄生點收拾?
就最近 爆出什麼柬埔寨騙案我一早就批死能騙到牠們去的必是呆民,看牠們手法之殘忍就是遺傳自倭寇的dna,佢哋老母自願做慰安婦所以佢哋話唔係中國人是事實。

其實從軍演就可以睇到大陸已經ready, 只係等你嚟, 如果台灣或美國一出手, 大陸必定武統, 別無選擇,  但如果對方唔出手, 大陸都係想以和平統一這條路為優先選擇, 但和平統一既進程必定漫長, 現在對方實力仍然強大, 我哋係需要等待時機, 我所指既係美國, 如果沒有美國在背後搞局, 要和統就相對容易得多, 美國係最大既障礙

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]