• 瀏覽: 43,879
  • 回覆: 234
+5
引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-16 16:11 發表

仲有中企退美市……一切進行中,呆蛙仲未識死
已經有幾間大財團退了

民進黨只為美日的利益服務

引用:
原帖由 CSK 於 2022-8-16 17:33 發表
台灣冇能源,只要解放軍圍台一兩星期禁天然氣和石油進入就已經可以。打都唔洗打。
咁樣會啓動美國嘅台灣關係法,同攻台冇分別。

最有可能係似小規模兵力攻佔兩個外島,但若果到時台灣宣佈獨立,咪又係要攻台。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-16 17:47 發表

咁樣會啓動美國嘅台灣關係法,同攻台冇分別。

最有可能係似小規模兵力攻佔兩個外島,但若果到時台灣宣佈獨立,咪又係要攻台。
分別好大,只係令台灣能源供應不穩,唔一定完全唔比入口,台灣就冇人再投資,美國唔會插手,要美國為左台灣同解放軍打仗,重要死唔少美國人?唔值得。

抽插果陣肯定會痛,但中出果下就會好爽,台灣忍一下吧

跟本不需要武統了,共軍可自由巡邏台灣。

其實台灣越早同大陸談判籌碼就越多,回歸後的有利條件就越多,但可惜島上的偽政權只想偏安一隅做土皇帝,等到時逼到共產黨退無可退下定決心武統的時候,嗰時台灣再想談就太遲了,而家仲話可以和平統一一國兩制,台人自治,武統之後乜都無得傾,一國一制,台灣會派人來管理,解放軍進駐,外交軍事政治教育全面被接管,到時台灣人想後悔都無用

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-8-16 15:47 發表
距離美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi)率團訪台不到兩周時間,美國參議員馬基(Ed Markey)8月14日再度組團抵台訪問。台灣方面多聚焦馬基在197

今次台灣人民,真係畀美國佬累死。 不過,都係自己攞嚟嘅......怨得了誰

引用:
原帖由 無預警生奸內射@ 於 2022-8-16 17:52 發表
抽插果陣肯定會痛,但中出果下就會好爽,台灣忍一下吧
抽插得有技巧不特止唔痛仲巧C服, 台灣可能會情不自禁呻吟more more添

引用:
原帖由 CSK 於 2022-8-16 17:51 發表

分別好大,只係令台灣能源供應不穩,唔一定完全唔比入口,台灣就冇人再投資,美國唔會插手,要美國為左台灣同解放軍打仗,重要死唔少美國人?唔值得。
「要美國為左台灣同解放軍打仗,重要死唔少美國人?唔值得。」

如果大陸都係咁諗,仲等乜?

長痛不如短痛......

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-8-16 15:47 發表
距離美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi)率團訪台不到兩周時間,美國參議員馬基(Ed Markey)8月14日再度組團抵台訪問。台灣方面多聚焦馬基在197

講左六七十年,得把口。既然話是中國地方,外國官員軍機可到,大陸則不可。解放軍過介則馬上打下來,為何?

是呀 中國侵略成功率 越來越低

引用:
原帖由 vera1977 於 2022-8-16 17:52 發表
跟本不需要武統了,共軍可自由巡邏台灣。
統一軍事指揮權,一定要做。
至於打或不打,只要大陸有004 航母,
即 1,2,3 圍住 台灣南北東,
還有 一個航母群在 南海 睇場支援,
美日 也不敢插手,
到時,限期台灣國軍派人 國共談判,
那樣,該不用打,
或是個別 台灣死硬派要打,共軍也可輕易收拾

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-8-16 17:26 發表
其實係等緊WS15 列裝J20, 未有之前同老美硬碰冇著數
已有。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]