• 瀏覽: 39,688
  • 回覆: 236
+4
引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-16 10:59 發表

有排都未到 減美債只係其中一樣
仲有其他美元資產 以及去左美國上市場中國公司
俄國用左8年先至可以出清手上美元資產
中國按步就班 無可能快得過呢個時間
而且中國同歐美交易量實在太大
無可能全清
大陸減持=比信號聯儲局, 發新債唔使預大陸

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-8-16 09:27 發表
七個月先減少130億
好似係只是六月?

五眼應該增持美債先啱,美國仆街,5 眼都唔會好過,中國就唔同快快手沽晒學俄佬

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-16 10:59 發表

有排都未到 減美債只係其中一樣
仲有其他美元資產 以及去左美國上市場中國公司
俄國用左8年先至可以出清手上美元資產
中國按步就班 無可能快得過呢個時間
而且中國同歐美交易量實在太大
無可能全清
其實中國一直以來方針都係雙贏共贏, 如果美國仲未看清形勢堅持一定要獨贏, 終極一戰不可避免

換個角度其實中國係幫美國慳返D利息

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2022-8-16 09:49 發表
30年前我入職做銀行, 其中一個培訓就是講那樣金融是全球最穩健, 講師答案當然係美國債券, 佢話美國是金融龍頭掌控全球, 無可能出事所以所有國際評級是列為最高分
30 年前既野仲講出尼比人笑?
30 年香港大過中國GDP
呢家?香港係幾份之1 ??

盡快估清

退錢保平安

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-16 11:18 發表

其實中國一直以來方針都係雙贏共贏, 如果美國仲未看清形勢堅持一定要獨贏, 終極一戰不可避免
呢個我同意 中國做乜都好 都係你好我好大家好
唔會諗住要獨霸利益
不過歐美唔係咁諗
佢地就係靠住偷呃拐騙 殺人放火 從他國掠奪資源發展壯大
所以今日 中國靠發展自身 不掠奪他國資源情況下
可發展成可以同美國對抗既體量
絕對係歐美人從無想過可以做到

其實將歐美近年指責中國既野 去對照返歐美各國既歷史
就發現佢係將自己當年做過既野 想當然覺得中國都係咁做

渣咁多美元及其資產用處不大

慢慢減持

國家安全大過天, 隨時被充公,扣99% 行政費, 1% 送對家。

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-8-16 09:18 發表
越快甩美債越好!
好難全部甩哂
中國每年天文數字逆差
做生意收咗大量美元
始終要搵出路使咗佢

仲之個勢就係只減不加,Good Job

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]