• 瀏覽: 13,101
  • 回覆: 114
+13

學者表示,日本自行生產的軍事設備可能只算是二流,甚至三流水準。圖為空自F-2戰機。(示意圖/航空自衛隊臉書)

日本礙於國情問題,多年來難以涉足海外軍備市場,但又希望扶植國內軍工業,因此長期花大錢向本土廠商購買武器。不過曾於「防衛研究所」任職的日本學者表示,該國自行生產的軍事設備可能只算是二流,甚至三流水準。
曾於日本防衛廳「防衛研究所」(現防衛省「防衛研究所」)任職、目前為北海道拓殖大學國際學系教授的佐藤丙午告訴「美聯社」(AP),很多人以為日本擁有先進技術,若國際環境許可,將能迅速開始外銷自製的武器,但他認為這種想法並不正確,稱日本製造的軍事設備未達一流水準,而「沒有國家會願意用更高的價格採購二流或三流產品」。
日本為扶植國內軍工業,長期花大錢向本土廠商購買武器。如日本在美國協助下,以F-16為基礎研發的F-2戰機,由於僅有航空自衛隊購買94架,無法如產量高達4500架以上的F-16一般,能用數量分攤研發成本,導致單機成本據稱達F-16的2倍。
但「美聯社」指出,日本近年海外軍事進口不斷增加,特別是大量採購F-35匿蹤戰機等昂貴武器,進一步壓縮了其國內相關產業的生存空間。
如日本著名機械製造商小松製作所,在「下一代輪式甲車」遭陸自「退貨」後,已宣布不再參與自衛隊車輛開發;多年來為自衛隊生產各種口徑機槍和20公厘機砲的住友重機械工業,也已決定全面退出;而負責為日本製造彈射座椅的汽車零組件製造商大賽璐公司(Daicel),同樣正放棄其「無利可圖」的國防業務。日本經濟團體聯合會官員承認,若不加以變革,該國軍工業將面臨「更困難的局面」。

https://www.chinatimes.com/realt ... 000015-260417?chdtv

南韓哩幾年在砌武器出口好成功

點會呢,可以用5nm 芯片麻

日本軍事就唔洗諗啦,去到極限都只會係擁有對中國進行牽制既力量,再往上發展美國唔會坐視不管,原子彈之仇就算日本真係唔介意,美國都唔會信

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-8-16 07:52 發表
南韓哩幾年在砌武器出口好成功
南韓武器可以出口,分攤成本。
日本武器只能自用,貴的離譜。

「心神」戰機都放咗入博物館啦。

日笨只可以受鹵味控制,日軍工想發圍鹵味俾咩~ 日笨唯一可脫美控就只能期待大陸踢美出亞洲。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-8-16 02:07 發表

學者表示,日本自行生產的軍事設備可能只算是二流,甚至三流水準。圖為空自F-2戰機。(示意圖/航空自衛隊臉書)

日本礙於國情問題,多年來難以涉足海外軍備市場,但又希望扶植國內軍工業,因此長期花大錢向本土廠商購買武器 ...
日本的工業技術都是三流,
水平差一截的內地乍辦?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2022-8-16 09:06 發表
日本軍事就唔洗諗啦,去到極限都只會係擁有對中國進行牽制既力量,再往上發展美國唔會坐視不管,原子彈之仇就算日本真係唔介意,美國都唔會信
你忘記了日本歷史上碰上中國都是戰勝嗎

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-16 11:29 發表

你忘記了日本歷史上碰上中國都是戰勝嗎
日本戰勝? 咁台灣省為何歸還中國?

引用:
原帖由 starr 於 2022-8-16 11:50 發表

日本戰勝? 咁台灣省為何歸還中國?
因為被美國打敗
而美國把台灣劃給民國政府

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-16 12:22 發表

因為被美國打敗
而美國把台灣劃給民國政府
哦,美國劃?台灣歸還民國係幾次盟軍會議決定。
咁你點解唔講係蘇聯劃呢?
史達林都有份決策喔。
啊,咁點解你又唔講係蔣介石自己劃呢。
佢都參加會議提出決議喔。

你美國話曬事啊?
日本戰敗國就戰敗國啦。民國就係戰勝國。

你咁講嘢,點對得住蔣公啊。話曬都系你前任boss喔。
而且講歷史上。人類唔係得兩百年歷史喔。咁點解你又唔總結下咁多年同日本打咁多場仗個紀錄啊。齋統計兩場。
你鐘意啦。

一味買外國貨,永遠只會受制於人。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-16 14:22 發表

哦,美國劃?台灣歸還民國係幾次盟軍會議決定。
咁你點解唔講係蘇聯劃呢?
史達林都有份決策喔。
啊,咁點解你又唔講係蔣介石自己劃呢。
佢都參加會議提出決議喔。

你美國話曬事啊?
日本戰敗國就戰敗國啦。民國就係戰勝國。

你咁講嘢,點對得住蔣公啊。話曬都系你前任boss喔。
而且講歷史上。人類唔係得兩百年歷史喔。咁點解你又唔總結下咁多年同日本打咁多場仗個紀錄啊。齋統計兩場。
你 ...
蔣介石跟蘇聯都是靠美國救命,
有甚麼話語權?

大陸人蔣介石不需要尊重

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]