• 瀏覽: 3,610
  • 回覆: 23
行政長官李家超認為,海外及台灣抵港人士入境檢疫安排改為「3+4」、即3天酒店檢疫加4天醫學監察,不會額外增加內地防疫風險,無礙香港與內地正常通關的商討進程,亦能令香港「動起來,活起來」。 李家超接受報章訪問時強調,與內地部門溝通無間,溝通層次亦不低;又指新安排並無額外增加社區爆發風險,對內地亦不會帶來額外風險,故此不存在有關措施令兩地正常通關越來越難。 李家超強調,特區政府致力減少確診個案的目標不變,入境檢疫措施「減辣」對本地疫情影響輕微。他指出,輸入個案走漏入社區風險低於1%,較本地傳播風險還低,形容「減辣」風險可控,再配合「黃碼」及檢測等,令抵港者毋需為該1%的風險而承受不必要的不便。

通關與否, 就要考驗一下李特首嘅能耐!

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/李家超-3-4檢疫安排無礙與內地商討正常通關-025127679.html

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-8-15 11:47 發表
行政長官李家超認為,海外及台灣抵港人士入境檢疫安排改為「3+4」、即3天酒店檢疫加4天醫學監察,不會額外增加內地防疫風險,無礙香港與內地正常通關的商討進程,亦能令香港「動起來,活起來」。 李家超接受報章訪問時強調,與內地部門溝通無間,溝通層次亦不低;又指新安排並無額外增加社區爆發風險,對內地亦不會帶來額外風險,故此不存在有關措施令兩地正常通關越來越難。 李家超強調,特區政府致力減少確診個案的目標不 ...
3+4 不影響 與國內通關,  李家超正式癡人說夢.....

如疫情大爆發, 市領導人要人頭落地架,那個會輕易開關....

如國內市領導人能學足香港斑高官般, 名是問責,實是無視,是鐵飯碗,有大錯都無須孭責任
穩如泰山照坐高位, 那就有可能通關

口講口賠?

通唔到點先?

與內地商討正常通關, 實非易事。

幫助很有限😌
澳門已經是樣板,經濟長期不舉

好簡單啫,上大陸隔7日返黎唔洗隔咪得囉,成件事即時易好多

屋企有木蝨唔清理,大量繁殖,每日增長幾千隻,仲要每日捉多幾十隻入嚟,話唔影響大勢?外防輸入內防反彈完全冇做到。

中概股都申請同美股ADR退市,大國博弈態勢明顯,仲搞乜嘢通外關擦鬼佬鞋?

商討到出年都未必得

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-15 12:12 發表
擘大眼講大話。
屋企有木蝨唔清理,大量繁殖,每日增長幾千隻,仲要每日捉多幾十隻入嚟,話唔影響大勢?外防輸入內防反彈完全冇做到。
一味向本地富豪傾斜。
中概股都申請同美股ADR退市,大國博弈態勢明顯,仲搞乜嘢通外關擦鬼佬鞋?
因為而家大部份人都冇防木蝨....亦唔care 有木蝨

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-8-15 12:11 發表
幫助很有限😌
澳門已經是樣板,經濟長期不舉
歐美全部衰退,黐埋佢哋度除咗有得去旅行,實質上對經濟冇幫助,經濟呢家野從來唔會負負得正。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-15 12:26 發表

歐美全部衰退,黐埋佢哋度除咗有得去旅行,實質上對經濟冇幫助,經濟呢家野從來唔會負負得正。
你信果D你事⋯我們和同業都生意滔滔中😌、太熱、所以加息3/4、第三加來臨中

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2022-8-15 12:24 發表

因為而家大部份人都冇防木蝨....亦唔care 有木蝨
而家仲有老鼠。
身為行會召集人都可以明目張膽幫地產商托雞頭。

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-8-15 12:28 發表

你信果D你事⋯我們和同業都生意滔滔中😌、所以加息
通脹加息就真啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-15 12:29 發表

通脹加息就真啦。
你的世界你受的事,到處唔見有人為經濟自殺反而到處人手不足添,只見物價上升因需求快 比工資早揚,
金官局可能同你獲一同訊息⋯所以近季都才虧本

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-8-15 12:31 發表

你的世界你受的事,到處唔見有人為經濟自殺反而到處人手不足添,只見物價上升因需求快 比工資早揚,
金官局可能同你獲一同訊息⋯所以近季都才虧本
供給側引起嘅通脹同需求側引起嘅通脹你都唔識分。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]