• 瀏覽: 2,461
  • 回覆: 7
+2
不少港人都會飼養寵物,但帶愛犬愛貓外出時,記得要睇實佢哋。有網民昨日(13日)在社交平台上載影片分享當日經歷,指晚上路經油麻地消防局時,一隻柴犬突然衝出馬路,所幸及時煞車才避過致命事故。惟停車後柴犬仍不斷在馬路及道路間奔走,只見狗主拿着頸繩緊跟其後,但未能製止亂況,最終需在多名路人合力下,才能將柴犬抱起。

涉事車主在Facebook群組「車cam L」發布相關片段,事發於昨晚10時許,私家車駛至窩打老道及油麻地消防局的路口時,上述柴犬疑因見到另一隻正與主人散步的小狗,遂不顧安危衝出並橫跨馬路,車主見狀立即煞車。不過柴犬其後再度衝出馬路,一名身穿白衣、疑是狗主的女性則慌忙跟上,但仍未能將柴犬抱回身邊。多名路人見狀,遂合力上前捉回牠,其中穿黑色背心的男性先吸引柴犬走到其附近,旁邊的兩名男性隨即從後抱起柴犬,事件才告一段落。

有網民見到有關影片後,均大讚車主反應快,並批評狗主未有注意愛犬安危,「今次算萬幸,有起事嚟可以連累好多人」、「狗主咁樣帶隻狗出街,遲早累死隻狗」、「落街放狗唔落繩?捉唔住佢又由得佢再走出馬路?」事主亦在貼文中坦言:「大家喺行人路放狗真係唔該攬返頸繩,唔係次次都咁好彩。」

............................
唔少狗主街上放狗,狗隻都無攬頸繩。讓狗隻四處奔走,追逐吠叫途人,做成滋擾。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220814/bkn-20220814153254944-0814_00822_001.html

梗係唔牽啦,方便隻畜牲周圍屙屎屙尿唔駛清理嘛

港人係咁養狗架,唔係點會惹到市民放毒餌

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-15 08:39 發表
梗係唔牽啦,方便隻畜周圍屙屎屙水唔駛清理嘛

港人係咁養狗架,唔係點會惹到市民放毒餌
horrible

唔使好耐就會在商場內都會放左地上又它們周圍走.. 放心..

引用:
原帖由 331 於 2022-8-15 09:49 AM 發表
唔使好耐就會在商場內都會放左地上又它們周圍走.. 放心..
已經有人咁做

附件

放狗Copy.jpg(248.98 KB)

引用:
原帖由 Acctmad 於 2022-8-16 09:48 發表

已經有人咁做
點解港人可以壞到咁既程度!?

體罸狗狗 又話你虐狗
但係的確打打後乖D

我揸車咁多年,起碼撞死過兩次狗!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]