• 瀏覽: 114,291
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
+14
引用:
原帖由 chungalex78 於 2022-8-15 06:21 發表

好老實講去得玩你寧願去歐洲或者日本台灣最衰都去馬來西亞而泰國柬埔寨呢啲咁嘅地方政府基本上只是一個擺設當地可以講得上誰大誰惡誰正確故此去得玩何必去這麼危險的地方呢🥺
遇到壞人度度都危險。

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2022-8-15 05:17 發表

對泰國冇乜好感,廿幾年前去泰國旅行被偷金鍊。
其實呢啲只係經歷,世界上好多地方都有,只不過你遇唔到咁解啫,偷下金鏈就冇好感?你有冇去過意大利或梵蒂岡?嗰度啲吉卜賽靚仔仲利害啦,一落車就即刻埋手,我都試畀人撻嘢,不過,撻我唔到啫。有遊客的地方,就多人搵食,龍蛇混集,所以好多香港人只係去過深圳,就以為去大陸好了解一樣。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-8-15 14:14 發表

歐美等大城市既小偷唔少係新移民或難民,未必一定係白種人。
好似梵蒂岡出面啲吉卜賽靚仔一樣。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-8-15 14:04 發表

星加坡好細,好快玩晒啲景點。
悶到抽筋,有濕又熱……

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-8-15 16:04 發表
聽講泰國的士司機呃錢問題超嚴重,另外有人話做spa都俾職員偷錢。
又係聽講,我去泰國咁多次,都冇呢啲嘢發生,香港的士司機夠利害啦,兜路呃錢,一樣度度都有。

引用:
原帖由 estateman 於 2022-8-15 17:17 發表

好人好姐去旅行
點解你會租貸車坐?
我都坐過,去感受一下吖嘩,我響檳城坐旅巴去轉小型貨車再去馬泰邊境,由嗰度入泰國,去合艾,啲車好似「戰火屠城」咁㗎。個個面對面,膝頭碰膝頭,啲路係咁「櫈」……

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2022-8-15 19:39 發表

香港DC9好多垃圾
我以前住近舊機場,每次返香港都好躊躇,搭唔搭的士好?
搭的士,唔會跳錶,但唔搭的士,咁多嘢又點拎,我都知的士排啟德辛苦花時間,所以我每次都會一早預備50-80蚊出嚟,當年叫幾好㗎啦,車費連行李費一定多三五十。
但大部分的士佬都係,一聽地點就發晦氣,大力踩迫力,dup車,又黑面,咁落車我當然照錶比再加行李費,冇理由你咁我都仲要畀多錢你,正常嘅我一定比多最少三五十。
後來有兩次,都唔係嘞,扮台灣遊客,講國語好的,結果,居然同我兜路,最後我落車畀完錢,用廣東話話:老細,其實唔使咁行吖,我都攞咗80蚊出嚟囉。條友面懵懵……

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-8-15 19:47 發表

泰國係有人引遊客去邊境. 一去就無回.

國內新聞, 好多中招既人, 上電視講經歷. 你唔信無計.
泰國出事個D, 大部分都係泰國, 俾當地人呃, 去近邊境既"旅遊境點". 然後就返唔到黎
我唔係唔信,壞人度度都有,我只係講,兩者根本完全唔同,你去打工,諗住賺大錢,咁一定有人同你接頭過你先會過去,呢個風險就極大,等如你去裸聊溝女一樣。
而一個係旅遊,去洗錢,從正途嘅途徑去消費,最大可能就係被騙,買貴嘢,最低限度交通住宿,安排都係自己嘅,唔會由陌生人佈局,如果咁都畀人呃去賣,一係衰貪心,一係衰鹹濕,我都冇咩說話好講了。
記住,旅遊就旅遊,世間上冇咁大隻蚧乸隨街跳的。
好簡單,人地叫你去邊,你去打工,車你去邊你你都要去啦,但去旅行,如果響街求其叫咗架的士係賊佬,咁車咗我去賣,都要認命啦。

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-8-15 19:47 發表

泰國係有人引遊客去邊境. 一去就無回.

國內新聞, 好多中招既人, 上電視講經歷. 你唔信無計.
泰國出事個D, 大部分都係泰國, 俾當地人呃, 去近邊境既"旅遊境點". 然後就返唔到黎
其實,再講番,香港夠多電騙,你呃唔呃到我咁解啫,但我唔敢話冇人被呃,至於點解會被呃?當事人的問題就多籮籮囉。

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-8-15 20:19 發表

被人呃, 有D人係有問題.
但有部分的確只係蠢. 即係好多扮個仔被人拉, 呃老人家俾錢. 除咗蠢, 仲有咩原因?
呃去景點個D, 好多都係普通既背包客, 深度遊個D黎. 只係想體驗下當地風情. 唔知緬北既當地風情係咁恐怖
總之,出外就更加要留意陌生人,壞人度度都有。

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2022-8-15 20:33 發表

Dc9在香港幾十年來惡行數唔晒,仲好意思成日加價話自己專業
就算近年,都係一樣,好似越做越衰咁。

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2022-8-15 21:33 發表

近十多年香港各行各業服務都好差
絕對係,所以香港好多人鍾意幫襯連鎖或大公司唔係有道理的,最起碼,唔理真心定假意,著住套制服,服務點差都有個譜,總好過街市佬用粗口鬧你都冇佢符吖。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]