• 瀏覽: 20,223
  • 回覆: 175
+2
人哋阿富汗呢啲叫由亂及治,由治而興,從而長治久安,你識條鐵咩!?

美國佬佔領阿富汗後令伊斯蘭教條無法得以實踐,結果令女性有讀書同工作既權利,
破壞曬人地阿富汗既文化傳統

支持我國好友塔利班止暴制亂  

===================

【Now新聞台】在阿富汗塔利班再次執掌權力一周年前夕,有婦女上街示威表達訴求,遭到塔利班武力驅散。 在阿富汗首都喀布爾一批女權分子上街遊行示威,遭到塔利班武力驅散,現場傳出多下槍聲,有示威者蹲下躲避。遊行發起人表示,大約二、三十名塔利班分子到場後對空鳴槍驅散她們,更有部分示威者被扣留,示威者是趁塔利班再次掌權一周年前夕,在教育部大樓前遊行。她們高叫口號,要求享有工作及自由以及參與政治的權利。塔利班於去年8月15日趁美軍撤出阿富汗後,重奪當地的控制權,並組成臨時政府,同時推行嚴厲的伊斯蘭教條,打壓女性權益,包括禁止女性上中學及參與大部分政府工作。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/阿富汗婦女上街抗議-遭塔利班分子武力驅散-000402452.html

引用:
原帖由 allen89 於 2022-8-14 14:44 發表
人哋阿富汗呢啲叫由亂及治,由治而興,從而長治久安,你識條鐵咩!?

美國佬佔領阿富汗後令伊斯蘭教條無法得以實踐,令女性有讀書同工作既權利,

【Now新聞台】在阿富汗塔利班再次執掌權力一周年前夕,有婦女上街示威表達訴求,遭到塔 ...
呢個鬧新聞記者真好笑,乜美國上街抗議,白人警察唔驅散㗎咩?🤭🤭🤭

前天文台台長話夏天不 用開冷氣的地方⋯就是咁的

高端黑....

驅散無用,捉晒返去性教育先解決到問題

中國這個惡鄰冇咩朋友
飢不擇食明明當時有合法政府卻干涉別國內政讓恐佈分子「竄訪」北京
因中國這頭是非不分的畜生當地婦女重回惡夢生活

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-14 15:55 發表
中國這個惡鄰冇咩朋友
飢不擇食明明當時有合法政府卻干涉別國內政讓恐佈分子「竄訪」北京
其實9up唔緊要,但可唔可以有返少少質素?

塔利班之所以能控制阿富汗,係因為美軍徹退,如果美軍唔走,試問塔利班可以消滅美軍,統治阿富汗嗎?

其實呢,如果訪問中國就可以有咁神奇攻效,大把組織排隊訪問喎,美國咪一早滅國?

以閣下如此質素,我擔心你返連登圍爐都被人恥笑呀

引用:
原帖由 allen89 於 2022-8-14 14:44 發表

美國佬佔領阿富汗後令伊斯蘭教條無法得以實踐,令女性有讀書同工作既權利,

【Now新聞台】在阿富汗塔利班再次執掌權力一周年前夕,有婦女上街示威表達訴求,遭到塔 ...
佩洛西去了訪問嗎?

引用:
原帖由 12345六 於 2022-8-14 15:55 發表
中國這個惡鄰冇咩朋友
...低端黑....

引用:

美軍在時唔反抗塔利班, 現在美軍不在時反抗又有何用?

引用:
原帖由 humber 於 2022-8-14 15:21 發表

呢個鬧新聞記者真好笑,乜美國上街抗議,白人警察唔驅散㗎咩?🤭🤭🤭
咪係,美國佬都成日做衰野,點解中國就唔做得

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-8-14 16:08 發表

佩洛西去了訪問嗎?
佩洛西沒有去,但王毅去了

引用:
原帖由 gylau 於 2022-8-14 16:08 發表

其實9up唔緊要,但可唔可以有返少少質素?

塔利班之所以能控制阿富汗,係因為美軍徹退,如果美軍唔走,試問塔利班可以消滅美軍,統治阿富汗嗎?

其實呢,如果訪問中國就可以有咁神奇攻效,大把組織排隊訪問喎,美國咪一早滅國?

以閣下如此質素,我擔心你返連登圍爐都被人恥笑呀
點解美軍要走? 因為美軍在時只見到阿富汗人想回去受塔利班的保守宗教管治, 而唔想要較包容式的管治。
咁美國見到既然阿富汗人咁想要保守宗教管治, 咪唯有離開。
這是阿富汗人的選擇。

仆街美國扣起阿富汗人民啲錢,經濟唔好,有養家責任的男人都冇嘢做,點解要俾你班女人做。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-14 16:42 發表

點解美軍要走? 因為美軍在時只見到阿富汗人想回去受塔利班的保守宗教管治, 而唔想要較包容式的管治。
咁美國見到既然阿富汗人咁想要保守宗教管治, 咪唯有離開。
這是阿富汗人的選擇。
照你咁講,原來阿富汗人係想受塔利班統治既,咁即係上面單示威新聞,係假新聞啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]