• 瀏覽: 36,228
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
+5
美國國家安全委員會印度-太平洋事務協調員坎貝爾(Kurt Campbell)8月12日稱,美軍會在未來數週通過台灣海峽、進行標準的空中和海上通行。坎貝爾指

撰文:房伊媚出版:2022-08-13 15:23更新:2022-08-13 15:24

美國國家安全委員會印度-太平洋事務協調員坎貝爾(Kurt Campbell)8月12日稱,美軍會在未來數週通過台灣海峽、進行標準的空中和海上通行

坎貝爾指,美國會在未來數天宣布一個雄心勃勃的路線圖,它與美台貿易談判有關。

坎貝爾表示,面對美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)訪台,北京反應過度。他稱北京用此事作藉口,試圖改變台海現狀。

包括美國、印尼、澳洲、日本、新加坡在內的14個國家8月初起在印尼蘇門答臘島(Sumatra)和加里曼丹(Kalimantan)8月3日起舉行名為「超級加魯達盾牌」的軍事演習(Super Garuda Shield,暫譯)。這是自2009年以來,最大規模的一次「超級加魯達盾牌」軍事演習,超過5,000名軍人參與。

報道稱,是次擴大規模的演習,被北京視作一種威脅

==============================================================================================

14國聯合軍演真係好大規模。

「被北京視作一種威脅」,咁又講唔通喎,冇理由你演訓就得,人哋演習就唔得。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/803523/美國聯同日澳印尼等14國聯合軍演之際-確認美艦將通過台灣海峽

引用:
原帖由 haogaoye 於 2022-8-13 17:21 發表
看來兩岸統一又可以踏前一大步,走埋最後一步了。
個邏輯同「美國夠膽駐軍,就立刻武統台灣」一樣。

咁小粉紅為祖國早日統一,應該懇求美國駐軍至係。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-8-13 17:42 發表
點解軍演要通過台灣海峽,台灣外海唔可以咩,分明挑釁啦
射導彈去日本專屬經濟海域算唔算挑釁?

"More than 4,000 combined forces personnel, including first time participants Australia, Singapore, and Japan Ground Self Defense Force, are participating in support of the exercise.

Other participating nations include Canada, France, India, Malaysia, New Zealand, the Republic of Korea, Papua New Guinea, Timor Leste, and the United Kingdom."

加埋美國、印尼, 14個國家。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-8-13 17:46 發表

中國無承認嗰度係日本經濟專屬區,所以唔算
美國都冇承認台海係中國嘅。

引用:
原帖由 trumbb 於 2022-8-13 18:22 發表

你又太過自欺欺人,
這次台海危機,有160個國家發聲明支持北京。
我估,你的全世界 就是 西方 那不過40個國家而己,
地球上另外還有 160個國家,你美爹的媒體沒有報道,你當它們不存在,
基於 自欺欺人的幻覺,很可怕,隨時精神病!
"這次台海危機,有160個國家發聲明支持北京。"

典型假新聞!邊160個國家,喺邊度,幾時發聲明?

Joke of the day!

引用:
原帖由 义電機 於 2022-8-13 18:28 發表
話8月3號軍演
今日13號
新聞冇提
外媒有報導。今時今日淨係睇香港傳媒,好多嘢都唔會知。

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2022-8-13 18:36 發表

我都覺得  郁手 最大機會係金仔
你以為佢有咁蠢?

引用:
原帖由 H-KBoy 於 2022-8-13 18:46 發表

那麼中國軍艦到夏威夷附近進行軍演,美國是否表示認可?
要入好多次油至去到喎。

引用:
原帖由 trumbb 於 2022-8-13 18:49 發表

你睇歐美媒體,當然沒有 160個國家發聲明啦,你繼續自欺欺人吧!
咁你貼你喺邊度睇到嘛,想學吓嘢唧!

引用:
原帖由 秋落 於 2022-8-13 18:54 發表

美國認吾認吾緊要它橫豎都係口,最緊要聯合國承認。
幾時?

引用:
原帖由 supremeabc 於 2022-8-13 19:12 發表

在呢個範圍刷邊球然後話入咗台海挑釁啦 !     

美國幾時話軍演係挑釁?

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2022-8-13 19:13 發表
用中國的漁船包圍美艦,戰機在美艦上空灑燃油,既然來挑釁,就用強硬手段回擊
又係呢啲?伴飛,擊落言猶在耳。

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-8-13 19:23 發表

唔算,因為個度只係日本自己話係日本專屬經濟海域。
係國際海洋法介定嗰度係日本專屬經濟海域,而中國係有關海洋法簽署國。

所以射導彈去嗰度算係乜嘢行為我唔敢講,不過日本人仇中就肯定更進一步。香港人應該暫時唔好去日本,危險。

引用:
原帖由 bensonchow 於 2022-8-13 19:43 發表
佩那西返左美國接受訪問都即刻跪左喇,直情話自已訪臺係跟拜登政策做唔關佢事,又話唔係改變現狀一直奉行一個中國政策,最勁係話中國係一個民主自由國家,中國人好勤奮。問你蔡婆死未。
咁就唔好惡形惡相演訓啦,都嬴咗囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]