• 瀏覽: 46,760
  • 回覆: 306
+33
(星島日報報道)二十歲大專女學生連同其餘十多人於理大圍城暴動第二日早上突圍衝入科學館後被捕,大專女學生昨早於區域法院承認兩項暴動罪,還

陳官認為處理年輕人判刑時須先索取連串報告,令法官有所掣肘,無法如原訂打算判囚四至五年,乃向律政司建議修訂例外罪行清單。

終於有個正常法官敢指出司法漏洞

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2480895/日報-港聞-官質疑有外籍人指揮群眾

魔鬼: 龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-13 07:48 發表
(星島日報報道)二十歲大專女學生連同其餘十多人於理大圍城暴動第二日早上突圍衝入科學館後被捕,大專女學生昨早於區域法院承認兩項暴動罪,還

正常嘅官多幾個就好

陳官亦多次查問片中「呢個外籍人士咩角色」,控方表示沒有相關資料,陳官隨即指「睇來係指揮緊」;片中顯示兩名外籍人士手持大型攝影機拍攝時,陳官又稱「仲重裝備攝影器材,有頭盔㖭。」

曱甴暴動期間,已經有許多照片顯示外籍人士參與甚至疑似指揮,可惜沒有拉到多少個。

好官!

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-13 07:48 發表

唔洗懷疑,方間好多人都影到

應該係支國旗好多星星0個個國家啲人做嘅好事

有! 1定有!

引用:

一係有啦
係呢啲 Yellow Objects 眼中
白人係佢哋嘅主人

引用:

外藉指揮官好似話係烏仔.

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-13 08:51 發表

外藉指揮官好似話係烏仔.
烏仔同C1A都有份

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-13 08:52 發表

烏仔同C1A都有份
應該是

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-13 08:53 發表

應該是
無喇喇有個傻hi出來讚烏雞就知佢地有份攪香港

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-13 08:59 發表

無喇喇有個傻hi出來讚烏雞就知佢地有份攪香港

咁on 9 9 嘅人都有 ?

官指《刑事訴訟程序條例》 第一零九A條對監禁年輕人設限的例外罪行中沒有包含暴動等罪,令法官有掣肘,原打算判囚四、五年,惟受條例所限只得判入教導所,向律政司建議修訂例外罪行清單,擴闊法官酌情權,即使「(被告)一時後悔無知,唔等於一九年發生嘅事,可以大大地抹煞刑責。」

壞人就睇準年輕人判得輕,才會對年輕人下手,條例原本是保護年輕人,給果是傷害了年輕人,值得檢討

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]