• 瀏覽: 46,792
  • 回覆: 6
+33
(星島日報報道)二十歲大專女學生連同其餘十多人於理大圍城暴動第二日早上突圍衝入科學館後被捕,大專女學生昨早於區域法院承認兩項暴動罪,還

陳官認為處理年輕人判刑時須先索取連串報告,令法官有所掣肘,無法如原訂打算判囚四至五年,乃向律政司建議修訂例外罪行清單。

終於有個正常法官敢指出司法漏洞

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2480895/日報-港聞-官質疑有外籍人指揮群眾

魔鬼: 龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-13 08:51 發表

外藉指揮官好似話係烏仔.
烏仔同C1A都有份

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-13 08:53 發表

應該是
無喇喇有個傻hi出來讚烏雞就知佢地有份攪香港

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-8-13 09:14 發表

但係可以拘押返四五年抵數
法官要做的做不到?
陳官指司法程序要參考感化報告, 判罪受到感化官制肘, 刑期唔可以判得長, 即喺等於感化官判案

引用:
原帖由 askwinglam 於 2022-8-13 09:49 發表

唔知依家再訪問條傻西會唔會都係咁講
潛左水, 拋西瓜都搵唔返佢出來

引用:
原帖由 mark_tw 於 2022-8-13 10:19 發表

通常外籍人士指揮完就會做回記者或路過,點會被你捉到。
同香港曱甴裝修完換記者衫同一招數,可能呢個變身就喺外籍指揮官教路

引用:
原帖由 9個正理想 於 2022-8-14 02:08 發表

喺文明社會嘅法官係法庭上通常只會討論案件有關如控方和辯方的證據,我從未見識過法官會討論一啲冇證據的事宜, 中國法律果然了不起,唔怪得知個個高官仔女都要走啦.😂😂
水佳麗法官讚揚掉炸彈被告喺優秀嘅細路時唔見你咁講嘅?

主題標籤 #律政司
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]