• 瀏覽: 41,988
  • 回覆: 177
  • 追帖: 1
一間本地食物公司遭其子公司前員工,3年間以公款購入貨物後再暗中轉售圖利,再偽造單據騙取近2.6億元,並以個人戶口處理犯罪得益約4,000萬元。警方

撰文:凌逸德出版:2022-08-12 16:17更新:2022-08-12 17:17讚好33260421

一間本地食物公司遭其子公司前員工,3年間以公款購入貨物後再暗中轉售圖利,再偽造單據騙取近2.6億元,並以個人戶口處理犯罪得益約4,000萬元。警方經調查後拘捕6名男女,涉嫌串謀詐騙及洗黑錢。消息指,涉案食物公司於南非上市,於全球各地設有多間分公司,被捕6名男女分別為本港子公司一名總監、一名副總經理、一名會計師,以及3名負責公司銷售及採購等職務的助理經理。被捕人士已獲准保釋,需於9月中旬向警方報到。

呢d名符其實穿櫃桶底! 呃兩億幾都可以保釋?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/803252/食物公司6員工涉偷賣貨物圖利被捕-3年間呃-2-6億

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-13 07:26 發表
一間本地食物公司遭其子公司前員工,3年間以公款購入貨物後再暗中轉售圖利,再偽造單據騙取近2.6億元,並以個人戶口處理犯罪得益約4,000萬元。警方

...
呢個世界真係多「違法達義」嘅人才

3年間呃$2.6億

打份工有得搶 

沒有查核 

引用:
原帖由 silverseven 於 2022-8-13 11:45 發表
  沒有查核 
總監,會計蛇鼠一窩
冇得查了

竟然三年先畀人發現

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-13 07:26 發表

...
一名總監、一名副總經理、一名會計師,以及3名負責公司銷售及採購等職務的助理經理。

一條龍(穿櫃)服務

引用:
原帖由 TN5207 於 2022-8-13 12:21 發表

總監,會計蛇鼠一窩
冇得查了
Internal Audit and CPA should check

唔熟唔食

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-8-13 07:48 發表
3年間呃$2.6億

打份工有得搶 
x2
間公司audit 都幾廢

冇制度的公司

人材 

一鋪每人分幾叉,提早退休都得喇

我相信食少少,公司都唔鬼理你,但食水深到2.6億,你幾個真係以為公司開善堂咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]