• 瀏覽: 46,658
  • 回覆: 238
+17
柬埔寨詐騙案在台灣鬧得滿城風雨,不少台灣年輕人被騙到柬埔寨淘金,遭人蛇集團控制、轉賣甚至性侵,受騙人數恐超過2,000人。早前「全球...

柬埔寨詐騙案在台灣鬧得滿城風雨,不少台灣年輕人被騙到柬埔寨淘金,遭人蛇集團控制、轉賣甚至性侵,受騙人數恐超過2,000人。早前「全球反詐騙組織」成員Sammy在新聞節目中透露,一名台灣網紅被販運至柬埔寨的悲慘經歷。

Sammy在台灣節目中指,一名台灣IG網紅被騙到柬埔寨工作,但一下飛機就被人取走護照,短時間內被先後轉賣4次,每次轉賣就經歷一次被輪流性侵,指該名網紅「7天內被性侵9次」。

他又指,這位IG網紅期間不斷被人毒打、電擊、攻擊頭部,她激烈反抗下導致全身血跡斑斑,期間人蛇集團更強迫受害網紅進行愛情詐騙、賣淫。結果該名網紅經IG向YouTuber「好棒Bump」求救,GASO國際救援組織接到通知後才展開救援行動,由軍警出動救人。

SAMMY透露,當地部份警察辦案馬虎,經常以「勞資糾紛」為由不受理報案,他又指曾遇過警察假意幫忙,最終竟然與人蛇集團有不法交易,然後又把受害人賣回人蛇集團。據台灣外交部資料顯示,台灣駐胡志明市辦事處2021年6月21日至2022年8月10日止,共接獲222名台人指遭誘騙至柬埔寨工作、人身自由被限制案件,單是今年7月便多達99名受害人,當中51人已返台灣。

近來不斷都見到新聞講萊島人去柬蒲寨!?
萊島有菜陰魂當家! 有自由有民主! 科技發達有萊積電精片! 經濟又好!
點解要去柬蒲寨呢d3不管嘅地方?
係咪無得去大陸搵食就要去呢d落後地區? 又唔去狗主美畜?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2363420/即時-中國-柬埔寨人口販運︱台灣IG網紅7天被性侵9次-遭毒打-迫賣淫-靠社交平台脫險

新南向!!!

台灣遍地黃金咁好揾會被騙到柬埔寨淘金?
究竟作者認為係臺灣人蠢定讀者蠢呢?

紙水咁低地方,竟然人工高過台灣,咁簡單道理都唔明, 咁蠢都有!

我記得微博睇過話有個救援組織唔再救臺灣人
話幾年嚟救咗幾十人,竟然無人有一句多謝
一安全回臺就即不再回覆,甚至拉黑佢地

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-13 05:42 發表
柬埔寨詐騙案在台灣鬧得滿城風雨,不少台灣年輕人被騙到柬埔寨淘金,遭人蛇集團控制、轉賣甚至性侵,受騙人數恐超過2,000人。早前「全球...

...
香港都有人被呃去柬埔寨,多少問題

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-13 07:01 發表
萊島人畀人救當老馮真係好仆街唔抵可憐

呆灣呢排最紅

確實係一個很大的問題,
之前睇新聞,有一個內地年青人,佢本身係孤兒,
讀書唔多,好早出黎社會工作,
有人聯絡他說去某地打工,人工不錯,
咁佢就去了,然後被人夾上車,去柬埔寨,
被關在一個房子,要他做電話騙案,
他不願意做,結果被打,
由於他是孤兒,集團想找他的家人用錢把他贖回也不行.
之後,再把他賣給另一個集團,該集團抽年青人的血去賣......
最後好彩年青人逃走成功,但就係醫院醫左好耐,
幸好最後都能夠回國.

引用:

...
都話咗㗎啦,灣灣又多蠢人又多G。

所以我老友 Eddie 話灣灣人均 GDP 係幾 10 萬美金贏足 10000 年。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-8-13 07:01 發表
呢啲救援組織都係中國人辦㗎
偉大嘅島國淫民點會多謝大陸人

人哋蔡EE政府都唔救,中國人太多事啦。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-13 07:33 發表

呢啲救援組織都係中國人辦㗎
偉大嘅島國淫民點會多謝大陸人

人哋蔡EE政府都唔救,中國人太多事啦。
多謝中國會畀菜陰魂話發放假消息

呆灣詐騙發揚光大咯

引用:

...
鳥不生蛋地方都會信有金汁?

問題只出於受害人 受騙手法 都是出於美麗的謊言 都係嗰句 唔貪心就唔會出事…!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]