• 瀏覽: 3,453
  • 回覆: 17
【有線新聞】MIRROR紅館演唱會意外,康文署說化驗結果顯示鋼索斷裂是由金屬疲勞引致,懸掛螢幕的裝置和裝工亦可能是事故原因。主辦單位宣布MIRROR暫停公開活動兩個月。多名工人晚上陸續清拆及搬走舞台裝置,有警員在場協助。康文署工作小組經過三次會議後,指已經清拆舞台,小組亦已檢查所有懸掛裝置。根據實驗室化驗結果,

初步調查結果啫, 警方仍在深入了解意外成因!!

新聞來源連結:

https://www.i-cable.com/新聞資訊/499 ... utm_medium=referral

一句金屬疲勞斷裂,咁就可能各方都冇錯,只是意外一宗

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-8-13 11:04 發表
一句金屬疲勞斷裂,咁就可能各方都冇錯,只是意外一宗
唔係求其噏, 係經過專家檢測的結論~

個mon係靜止既就唔會有問題

仲有十幾場未開
咁每日有冇做檢查?
定金屬疲勞出事就可以唔諗定防止

引用:
原帖由 yuman 於 2022-8-13 12:51 發表
個mon係靜止既就唔會有問題
鋼線能捱多15分鐘, 散場後先跌, 咪天下太平囉!!

引用:
原帖由 garycole 於 2022-8-13 12:52 發表
仲有十幾場未開
咁每日有冇做檢查?
定金屬疲勞出事就可以唔諗定防止
之前, 康文署無規定, 要租用單位每日檢測場地之安全;依家有啦!!

引用:
原帖由 mint_tear 於 2022-8-13 12:57 發表

個天都要收佢地 返屋企訓教啦
傷者阿Mo就真的會長期半昏睡啦!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-13 12:58 發表

之前, 康文署無規定, 要租用單位每日檢測場地之安全;依家有啦!!
冇備用安全設置 真係得?
就咁health check 兒戲左d

引用:
原帖由 garycole 於 2022-8-13 13:17 發表

冇備用安全設置 真係得?
就咁health check 兒戲左d
你質疑, 認可結構工程師的專業判斷?!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-13 13:39 發表

咪就係一單無死人既工業意外之嘛……都唔明日日報又ptsd咁身子弱都唔知為乜
TVB haters多囉!!

天收妖孽!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]